Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Här är HD:s juniorstipendiater 2018

Sofie Lundin och Oskar Joelsson. Här är deras fantastiska år som lett fram till att de utsetts till HD-Sportens juniorstipendiater 2018.

Sofie Lundin och Oskar Joelsson är HD-Sportens juniorstipendiater 2018.Bild: Britt-Mari Olsson
Varje år vid den här tiden är det dags för HD-Sporten att premiera två juniorer, en tjej och en kille, för deras prestationer. Med diplom, blombukett och – pengar.
Sportchefen Daniel Rooth gav hockeyspelaren Sofie Lundin och handbollsspelaren Oskar Joelsson beskedet att de utsetts till 2018 års juniorstipendiater.
– Man känner att man har haft ett bra år, och att det uppmärksammas också är så klart jättekul, säger Oskar.
– Det var jättekul att höra. Vi har väl många duktiga idrottare i regionen, men sen har jag ju varit med om mycket också, säger Sofie.
Hon flyttade upp till huvudstaden som 17-åring och är redan inne på sin tredje säsong med Djurgården i SDHL.
– Jag känner mig faktiskt hemma där nu. Jag trodde det skulle vara väldigt stort när jag flyttade upp, men jag trivs jättebra i stan och hur bra som helst i laget.
– Jag har utvecklats väldigt mycket den här säsongen, jag har fått mycket förtroende av tränaren och det är en stor sak. Jag skulle säga allt i spelet. Snabbare, bättre beslut.
Sofie Lundin i Djurgårdens tröja.Bild: DENNIS YLIKANGAS
Under året har det blivit JVM-silver och debut i Damkronorna, i Tjeckien i augusti. Vid övriga trupptillfällen har hon varit reserv.
– Jag har haft Ylva [Martinsen, förbundskaptenen] innan så jag känner henne rätt bra. Förutom att det var äldre tjejer var det inte så stor skillnad på spelet. Det var kul att jag fick chansen.
I april 2019 spelas VM i Finland.
– Det siktar jag på. Det är det största målet. Jag är med som reserv så jag är ju liksom med i snurren, i tanken, för deras lagbygge. Det är bara att fortsätta köra på så tror jag att jag har stor chans att komma med där.
Om det blir verklighet?
– Det är det jag har jobbat för hela säsongen och jag har drömt om att få spela VM med Damkronorna sen jag var liten.
Oskar Joelsson spelar i allsvenskan med OV Helsingborg.
– Det har gått ganska bra tycker jag. Vi är tre stycken på mittnia/vänsternia som det roterats bland. Jag har fått möjligheter att visa vad jag går för och så har vi fått någon skada också på de positionerna så att jag har fått ännu mer speltid.
Han var lagkapten i det U18-landslag som tog EM-guld i Kroatien i somras och surfar man in på handbollsförbundets hemsida kan man leta sig fram till glädjens klimax. Mitt i blickfånget står Oskar med armarna i skyn och händerna i säkert grepp kring segertallriken och glädjevrålar. En mäktig bild.
– Ja, faktiskt. Det håller jag med om. Det är så mycket känslor och man tänker tillbaka på hur det var där. Det var inte bara att vi vann, utan vi var ett riktigt gött gäng också.
– Det är egentligen svårt att sätta ord på det, men det var ju helt magiskt. Det är sådana ögonblick man verkligen håller på för, det man krigar för. Det är alltid en stolthet att spela i Sveriges kläder.
Egentligen innehåller ju året också avslutningen av fjolårssäsongen där det blev debut i handbollsligan.
– Jag tror att första matchen var Aranäs borta. Jag hade varit med och suttit på bänken och att sen få komma in och testa på det själv och känna att det faktiskt inte är omöjligt – det har rullat på rätt fort efter det.
Oskar Joelsson tar skott för OV mot Hallby.Bild: AVDO BILKANOVIC
Det finns mer som förenar dem: skolan – och vad de kan tänka sig att syssla med i yrkeslivet utanför handbollen. Båda nämner sjukgymnast som en möjlig väg. Oskar funderar också på ingenjör.
Båda går i årskurs tre, men medan Sofie tar studenten från hockeygymnasiet i Stockholm framåt sommaren fortsätter Oskar ett fjärde år på naturvetenskapsprogrammet med handbollsinriktning på Filbornaskolan.
Det är inte ett alternativ att satsa allt på idrottsutövandet och strunta i vidareutbildning.
– Nä. Det känns väl inte jättesmart. Det beror väl lite på sporten tror jag. I fotboll finns sådana enorma summor att om man blir proffs behöver man aldrig något annat jobb. För att få det så i handboll måste man vara otroligt bra. Man kan inte gå all in på det kortet och sen skita i allt annat, säger Oskar.
För Sofie blir det så småningom fortsatta studier och hockey i Ohio från sommaren/hösten 2020.
– Det går riktigt bra i skolan nu, det är viktigt, speciellt när man ska in på college sen. Man har inte jättemycket fritid men det gäller väl att prioritera. I skolan i USA är det krav, man kan inte ha vilka betyg som helst, jag måste klara prov för att komma in, säger Sofie.
Framtiden? Om de får drömma fritt?
Först ut – Oskar:
– Utlandsproffs skulle jag säga. Och då inte Norge liksom, utan, ja, du fattar.
Ska jag svara Tyskland, Frankrike eller Spanien nu?
– Tänker jag mig själv utlandsproffs så ser jag en bild i ett varmt land när man njuter på stränderna, och spelar handboll. Men det är lite ett drömscenario.
Då låter det inte som Tyskland.
– Nä, men jag hade nog blivit rätt nöjd om jag kommer till Tyskland också... Spanien låter rätt spännande tycker jag.
Över till Sofie:
– Oj. Jag har inte tänkt så långt, men jag kommer ju spela hockey och kanske jobba med något vid sidan av. Kanske i USA eller Sverige.
I hockeykarriären är drömmen att ta fler SM-guld, spela VM, och störst av allt – att spela OS i Peking 2022.
– Jag tänker att jag ska vara med på det. Det är det enda som finns.
Tänk dig ett OS...
– Mm, det hade varit coolt, säger Sofie.
Fakta

Sofie Lundin

Ålder: 18 år.

Från: Viken.

Bor: I Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Familj: Mamma Eva, pappa Anders, storasyster Malin, storebror Gustav.

Klubb: Djurgårdens IF.

Serie: SDHL.

Tidigare klubbar: Jonstorp Hockey.

Position: Center/vänsterforward.

Meriter: UOS-guld, JVM-silver, JVM-brons, SM-guld och tre A-landslagsmatcher.

Fakta

Oskar Joelsson

Ålder: 18 år.

Från: Helsingborg.

Bor: Helsingborg.

Familj: Mamma Helen, pappa Fredrik, storebror Erik.

Klubb: OV Helsingborg.

Serie: Allsvenskan.

Tidigare klubbar: -

Position: Vänsternio.

Meriter: UEM-guld.

Gå till toppen