Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Höjda avgifter en fara för hälsan

Ekonomin för de svagaste försämras kraftigt, menar insändarskribenten.

Omsorgsnämnden i Landskrona (de borgerliga partierna och SD) har nu beslutat att föreslå avgiftshöjningar som, om dessa blir verklighet, kommer att innebära stora försämringar av ekonomin för delar av den svagaste gruppen i samhället, våra pensionärer.
Se artikel i HD 2018-12-13.
Många pensionärer äter lunch på dagcentralen för att man, av någon anledning, inte själv klarar av att tillaga sin mat. För dessa pensionärer är lunchen dagens enda lagade måltid. Det är mycket viktigt att äldre får näringsrik kost och kan äta sig mätta. Både Socialstyrelsen och Livsmedelsverket påpekar särskilt vikten av att undvika undernäring, och den ohälsa sådan för med sig, både fysisk och psykisk, och även fallolyckor.
Detta är således något som torde vara allmänt känt.
Detsamma gäller att trygghetslarm är nödvändigt, och har stor betydelse för överlevnaden, vid fallolyckor och vid sjukdom.
Det är också viktigt, både för hälsa och för trivsel, med hemtjänst i den omfattning som behövs.
Här handlar det om, dels att undvika mänskligt lidande och ökade kostnader för samhället, och dels att våra pensionärer har rätt till trygghet och en skälig levnadsnivå.
Detta vill våra politiker nu rasera.
För en pensionär, som äter på dagcentral samt har trygghetslarm och hemtjänst, skulle omsorgsnämndens förslag innebära en avgiftshöjning på över 1.000 kr i månaden. Detta är inte rimligt.
Jag skulle vilja att Jan Allan Beer, eller någon annan som står bakom detta förslag, besvarar följande fråga, som är mycket angelägen för dem som nu drabbas:
Vilket råd ger du till en pensionär, som inte kommer att ha råd med dessa avgiftshöjningar.
1. Att dra in på maten, bli undernärd och svag, med ökad risk att falla och/eller att bli sjuk?
2. Att slopa trygghetslarmet och inte kunna tillkalla hjälp utan i stället bli liggande antingen skadad efter en fallolycka eller allvarligt sjuk?
3. Att minska ner på nödvändig hemtjänst?
Dessa är nämligen de alternativ som kommer att gälla om avgiftshöjningarna blir verklighet.
Jag ser med stort intresse fram emot ett svar för ni måste väl ha gjort en konsekvensanalys?
Som jag hoppas ni förstår innebär en så kraftig avgiftshöjning en hälsofara för dem som drabbas. Detta är inte något som hör hemma i välfärdslandet Sverige år 2019.
Monica Andersson
Läs också Så reagerar de äldre på förslaget om höjda omsorgsavgifter
Läs också Rejält mycket dyrare äldreomsorg nästa år
Läs också Min mening: Efter valet kommer avgiftshöjningarna
Läs också Min mening: Ansvarige politikern svarar om avgiftshöjningarna
Gå till toppen