Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Häktade för sprängning nekar till brott

Männen som greps efter sprängdådet på Östergatan är på sannolika skäl misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Båda två nekar till brott.
Ett av de bombdrabbade husen vid Östergatan saneras – drivor av glaskross hade fallit på skärmtaket ovanför butiksplanet. Drygt trettio fönster har fått tillfälliga träluckor i väntan på glas.Bild: Mikael Anjou
Männen, två helsingborgare 29 och 23 år gamla, häktades i helgen och riskerar minst två års fängelse.
”Det finns risk för att NN, genom att undanröja bevis eller på något annat sätt, försvårar sakens utredning” skriver Lunds tingsrätt i sitt häktningsbeslut.
Männen är sedan tidigare kända hos polisen. Båda två nekar till brott men får nu sitta frihetsberövade i minst två veckor medan åklagaren samlar bevis för att kunna väcka åtal.
Enligt åklagaren är männen på sannolika skäl, den högre graden av misstanke, misstänkta för sprängdådet. Explosionen orsakade stor materiell förödelse men ingen person skadades fysiskt.
Stora mängder krossat glas fick skyfflas bort även under onsdagen.Bild: Mikael Anjou
På brottsplatsen längs Östergatan har nu de flesta drabbade lägenheterna fått träfiberskivor i de hål där fönsterrutorna krossades natten till den 28 december.
Bara i HSB-huset hade trettiotalet bostads- och trappfönster satts upp. I affärsplanet har dessutom några krossade skyltfönster bytts mot hela, de andra har också träskivor medan de väntar.
Det är mycket lugnt längs gatan när tidningen kommer dit – de flesta boende har förmodligen valt att bo på på annat ställe medan fönster byts och glassplitter sopas upp i deras lägenheter.
Den bortsprängda dörren har fått en tillfällig ersättare och i många krossade fönster har plast spänts upp.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen