Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”I kommunfullmäktige har alla partier stämma och säte”

Jan-Erik Lång svarar på Karin Enqvists (V) insändare om hur platserna i nämner och styrelser fördelats.

Karin Enqvist (V) beklagar sig över att inte alla partier i Klippans kommunfullmäktige fått plats i nämnder och styrelser och anser det oansvarigt att låta enbart SD utgöra opposition.
Hans-Bertil Sinclair (M) förklarar, att man vid fördelningen av platser till nämnder och styrelser genom politisk valsamverkan söker plattformar att styra kommunen utifrån. Efter valet bildades två sådana – en mellan S, M och C samt en mellan KD och L.
Valet 2018 med 12 689 röstberättigade gav följande bas för att bilda nämnder och styrelser:
38 procent gav sin röst åt S, M eller C, 30 procent åt SD, åtta procent åt KD eller L, sju procent åt V, MP och VF eller något annat parti. Endast tre procent gav sin röst åt V.
Läs också Min mening: ”Den enda oppositionen i nämnder och styrelser kommer att bestå av SD”
SD fick flest röster. De två därefter största partierna S och M valde att samverka och C anslöt sig. Trion fick tillsammans fler röster än SD och kunde därigenom ta ordförandeposterna. SD hamnade i underläge och blev opposition.
Detta är inte konstigt – vi får ett kraftfullt styre och en stark opposition. Ett styre med S och M i samverkan bäddar dock inte för beslut i frågor av tyngre ideologisk karaktär – men sådana är å andra sidan inte särskilt vanliga i Klippanpolitiken.
I kommunfullmäktige har alla partier ”stämma och säte”. Där kan alla göra sina röster hörda genom motioner, interpellationer och frågor. Genom att läsa handlingar och protokoll från kommunens olika beslutande organ kan alla skapa underlag för att där vitalisera debatten i viktiga ärenden.
Av de 12 689 röstberättigade ville 30 av 100 ge (SD) inflytande över Klippanpolitiken medan endast 3 av 100 ville ge (V) något sådant. Detta måste återspeglas i regeringsbildningen.
Jan-Erik Lång
Stidsvig
Gå till toppen