Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Elev missade nästan halva terminen – Klippanskola får kritik

En förälder till en elev i årskurs nio i Klippans kommun anmälde skolan för att inte ha gett eleven tillräckligt stöd. Men det skolinspektionen slår ner på är skolans bristande utredning kring varför eleven inte är i skolan.

Det var i juli som föräldern anmälde grundskolan till skolinspektionen då eleven saknade godkända betyg i flera ämnen. Föräldern menade att eleven inte får det stöd som hen behöver i skolan.
Men efter en granskning menar inspektionen att de anpassningar som skolan gjort, i form av mindre studiegrupp, tillgång till specialpedagog och särskilda verktyg för att underlätta studierna, räcker.
Istället anmärker Skolinspektionen på att elevens frånvaro ökat, trots de särskilda insatserna. Under höstterminen har eleven varit borta från skolan nästan halva tiden.
Skolan menar att frånvaron är giltig då den är anmäld av vårdnadshavare. Men enligt skolinspektionen räcker inte det enligt skollagen.
Inspektionen menar att skolan har ett ansvar att utreda orsakerna till frånvaron och vidta åtgärder för att se till att eleven i fråga får tillgång till den undervisning som hen har rätt till. Eftersom skolan inte gjort det har skolinspektionen nu utfärdat ett föreläggande.
Skolan ska innan siste januari ha utrett och vidtagit åtgärder som säkerställer elevens rätt till utbildning.
Gå till toppen