Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malin Krutmeijer: Förvandling istället för skådespeleri på Golden Globe

Prisades Patricia Arquette lika mycket för sitt skönhetsoffer som för sin rollprestation?

Patricia Arquette på Golden Globe-galan och som i Tilly Mitchell "Escape at Dannemora".Bild: Jordan Strauss Christopher Saunders
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Gå upp eller ner en massa kilon, sätt in utstående löständer, tala bred dialekt eller gör en röstimitation om du spelar verklig person – och priser på amerikanska film- och tv-galor skall varda dig givna.
Det senaste exemplet är Patricia Arquette som i natt belönades med en Golden Globe för rollen som Tilly Mitchell i den verklighetsbaserade tv-serien ”Escape at Dannemora”. Mitchell jobbade på fängelset Dannemora och inledde förhållanden med två interner, som hon också hjälpte att rymma.
I serien är hon gravt karikerad enligt ”korkad vit lantis”-stereotypen, men vad gör det? Arquette har ju gjort uppoffringen att förfula och förtjocka sig – kameran frossar verkligen i hennes skvalpande mage, gärna i vinkel halvt nedifrån – och kritikerna har ylat om att detta skulle vara hennes livs roll.
Det är det inte, men hon kämpar ändå väl mot serieskaparnas bristande inlevelse i hennes rollfigur. Det finns värre exempel på förvandlingsnummer istället för skådespeleri. Meryl Streep har prisats för sådant några gånger, exempelvis för rollen som Margaret Thatcher i ”Järnladyn”.
Nicole Kidman är däremot nästan alltid en strålande skådespelare, men det är när hon agerar med synliga rynkor (ingen sensation, hon är faktiskt över femtio) eller lösnäsa som kritiker och publik verkligen faller på knä. Snart är hon aktuell som hålögd och gråhårig i kriminaldramat ”Destroyer” och tidningarna skriver som besatta att så har vi minsann aldrig sett henne förut.
Varför inte välja en knubbig skådespelare till en knubbig rollfigur, en rynkig till en åldrande? Därför att det inte skulle innebära något säljande skönhetsoffer att håva in priser på.
Gå till toppen