Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Frågar åt en kompis.

Sultan Kayhan (S).
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
För några år sedan bad en användare på nätforumet Flashback om tips om hur en otrogen kvinna skulle kunna kastas ut från Sverige. Eller mer konkret – hur man skulle se till att hon inte fick förlängt uppehållstillstånd:
"Hon är helt enkelt en bitch".
I sitt sammanhang – Flashback – framstår detta kanske inte som så uppseendeväckande men nu råkade den frågvisa vara Sultan Kayhan, idag riksdagsledamot (S).
Fast enligt Kayhan var det inte hon som undrade utan en kompis som hon lånat ut sitt Flashbackkonto till.
Han "var jätteledsen och deprimerad och ville ställa en fråga", säger Kayhan till Aftonbladet, och tillägger:
"Det var dumt av mig."
Ja. Nästan lika dumt som när numera avgångne Sverigedemokraten Jonas Millard lånade ut sitt konto på Flashback till några kompisar som genast skrev en massa hatiska och kvinnoförnedrande inlägg.
Som det kan bli.
Skämt åsido, vare sig i fallet Millard eller Kayhan framstår förklaringarna som särskilt trovärdiga.
Socialdemokraternas vice gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, kallar i en skriftlig kommentar Kayhans agerande för oansvarigt:
"Jag utgår ifrån att hon inte kommer att göra något liknande igen.”
Men nu har Kayhan varit i blåsväder förr. I somras var hon på samma middagsbjudning som en ledande företrädare för den ultranationalistiska, högerextrema och regimtrogna turkiska organisationen Grå vargarna i Sverige.
Och när hon inför valet kampanjade bland utlandsröstande i Kulu i Turkiet visar ett tv-inslag hur Kayhan rör sig i vallokalen bland de röstande. På filmsekvensen visar en äldre kvinna också upp sin valsedel för Kayhan, som nickar till synes bekräftande. Bilderna mer än antyder väljarpåverkan.
Kan socialdemokraterna verkligen ha kvar en sådan företrädare? Ja, jag frågar självfallet åt en kompis.
Gå till toppen