Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Helsingborgs lasarett valde korttidsplatserna i Väsby

Korttidsboende i Väsby får fortsätta sitt samarbete med lasarettet i Helsingborg, efter att Höganäs omsorg tog hem upphandlingen.

Höganäs kommuns korttidsboende ligger i Väsby och heter KastanjegårdenBild: Anders Malmberg
Sedan förra våren har Helsingborgs lasarett placerat patienter på korttidsboendet i Väsby. Men avtalet går ut den 31 januari och nyligen gjordes en ny upphandling. Den vann Höganäs omsorg som får fortsätta sälja korttidsplatser under en två-års period.
– Det känns väldigt bra, för vi är så glada för samarbetet med Helsingborgs lasarett, säger Karin Borgman Remse, affärsområdeschef på Höganäs omsorg.
Det var när Sommarsol i Vejbystrand gick i konkurs som lasarettet i Helsingborg började skicka patienter till korttidsboendet i Väsby. Höganäs omsorg har tillhandahållit minst tio platser och varit garanterad betalning för minst fem.
Det nya avtalet skiljer sig åt på en punkt.
– Det ser lite annorlunda ut denna gången, det är garanterat betalt för tre platser, säger Karin Borgman Remse.
Anledningen till att Höganäs omsorg började sälja korttidsplatser var att det i Väsby fanns fler än kommunen behövde. Avtalet ger Höganäs omsorg 3695 kronor för varje vårddygn, men Karin Borgman Remse ser inte pengarna som den största vinsten.
– Vi har ju kostnader också. Syftet är inte att tjäna pengar utan att kunna fortsätta att driva vår egen korttidsenhet.
På korttiden i Väsby finns det 24 rum, varav två har möjlighet att vara dubbelrum. Att kunna ha så pass många rum är den främsta anledningen till samarbetet med Region Skåne.
– Om vi inte hade samarbetet med regionen, så hade vi fått dra ner på vår egen korttid. Så det här kommer invånarna i Höganäs till gagn. För då kan vi upprätthålla den goda kvalitén och kapaciteten, Karin Borgman Remse.
Vad hade kunnat hända om man inte hade så många platser i Väsby. Hade man till och med fått köpa in korttidsplatser?
– Det vågar jag inte svara på, men det hade kunnat innebära att man fått ligga kvar på sjukhuset längre eller att det blivit ett högre tryck på hemtjänsten, om man fått komma hem istället.
Karin Borgman Remse menar att både Höganäs omsorg och Helsingborgs lasarett är nöjda med avtalet och att det är gynnsamt för båda parter. Men framför allt för invånarna. Hon är glad för att det fungerar så bra som det gör.
– Scenariot för Helsingborgs lasarett är ju inte så roligt. Jag tänker på invånarna och att behöva ligga i en korridor på lasarettet. När vi har möjlighet att hjälpa till.
Gå till toppen