Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

9 000 liter olja har läckt ut ur elkabeln i Öresund

Arbetet med att täta läckan på den elkabel som läcker olja mellan Helsingborg och Helsingör fortsätter på Öresund.

Ungefär här misstänks kabeln ha gått sönder men ännu har den exakta platsen inte hittats.
Det var sent i söndags kväll som läckan på elkabeln mellan Danmark och Sverige upptäcktes tack vare att det system för tryckfall i kabeln som slog larm.
Sedan dess har danska Energinet, som driver och äger kabeln, arbetat med att lokalisera läckan samt försöka laga den. Under onsdagen var tanken att man skulle skicka ned dykare för att undersöka kabeln på den danska sidan men vädret omöjliggjorde den saken. Under torsdagen gör nu Energinet ytterligare ett försök då vädret förbättrats i området.
Läs också Elkabel läcker i Öresund – innehåller 30 000 liter olja
Just nu beräknar Energinet att runt 9 000 liter olja läckt ut, framför allt nära den danska kusten, där det siktats olja på vattenytan.
Oljan syns som ett stråk ut över Öresund från den danska sidan.Bild: Energinet
Oljan är av en tunn typ som liknar matolja och flera länsar har lagts ut i området där också danska Miljöstyrelsens miljöskepp assisterat. Energinet har låtit göra en riskvärdering av utsläppet och tack vare att det rör sig om tunn olja som relativt lätt förtunnas i vattnet räknar Energinet inte med att det ska vara några större risker för djur och natur i området.
Den olja som ligger på ytan kan dock skada fåglar och tumlare som kommer i direkt kontakt med den.
Fakta

Oljeutsläppet ur elkabeln

Den läckande kabeln går längs med botten mellan Skibstrupgård norr om Helsingör och Kristinelund norr om Helsingborg och är från 1984.

Bredvid den går ytterligare ännu äldre kablar från 1973. Dessa har tidigare läckt 2011 och 2016.

De sistnämnda kablarna ska bytas ut i ett dansk-svenskt samarbete som beräknas vara klart 2020.

Oljan i kablarna används som isolering.

Gå till toppen