Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Englund och Espmark åter till Akademien

Ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till arbetet i Svenska Akademien. – Det är naturligtvis väldigt glädjande, säger Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.

Peter Englund. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
"Under hösten har vi medverkat i återuppbyggnaden av Svenska Akademien och deltagit i flera viktiga beslut. Vi har nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien. Vi har därför beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet", skriver Englund och Espmark i ett uttalande till Dagens Nyheter.
Anders Olsson bekräftar beslutet för TT.
– De har bestämt sig för att återvända till Akademien i aktivt arbete från och med 17:e, nästa torsdag. Det är naturligtvis väldigt glädjande att de gör det.
Anders Olsson tycker dock inte att de båda ledamöternas beslut är särskilt överraskande.
– De två har ju varit med under hösten i flera viktiga beslut, inte minst i invalen som vi har gjort, säger han.
TT: Hur påverkar det här Akademiens arbete?
– Det kommer att stärka oss i hela vårt arbete under året. Vi kommer att vara 14 aktiva ledamöter och det gör också att vi får lite mer arbetsro, vi har kanske inte så bråttom med invalen, svarar han.
– Jag kan inte tro annat än att det ger positiva signaler utåt.
På sin hemsida motiverar Peter Englund sitt beslut ytterligare. Han skriver bland annat att han och Espmark har backat från sitt ultimatum i våras då de krävde att ledamoten Horace Engdahl skulle lämna sin stol.
"Det gjorde vi i praktiken redan i augusti. Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna", skriver Englund.
Kjell Espmark utvecklar resonemanget För DN.
– Styrkeförhållandena inom Akademien har förändrats på avgörande sätt; enskilda ledamöter kan inte längre dominera. Det har man kunnat notera utifrån hur den starka majoriteten för Frostenson som förelåg i mars har krympt till bara två reservationer när man nu ett halvår senare antog resolutionen att hon ska lämna Akademien, säger han till tidningen.
Peter Englund skriver att han vill fortsätta arbetet för modernisering och ökad öppenhet, men han konstaterar samtidigt att det inte blir någon lätt uppgift.
"Akademien står inför ett antal betydelsefulla avgöranden redan tidigt i vår, och jag hoppas kunna bidra till arbetet på att reformera Akademien och återuppbygga det förtroende som är den egentliga grunden för institutionens existens. Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra."
Det var den 6 april förra året som Englund och Espmark tillsammans med Klas Östergren hoppade av arbetet i Akademien.
Orsaken var den djupa spricka som uppstod när en advokatutredning som utrett den så kallade kulturprofilens koppling till ledamöterna presenterades.
Östergren beviljades senare formellt utträde, men Englund och Espmark har fortsatt vara passiva ledamöter. Tillsammans med avhopparen Sara Danius har de under hösten deltagit i inval av flera nya ledamöter samt i besluten kring ledamoten Katarina Frostensons framtid.
Fakta

Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.

Den 28 april lämnar Sara Stridsberg Akademien.

I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 12 juni åtalas kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar dock till brott och överklagar domen till hovrätten,

I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen och antar en ny stadgekommentar.

Den 7 november begär Jayne Svenungsson utträde ur Akademien.

Den 14 november avslutas förhandlingarna i hovrätten om kulturprofilen.

Den 3 december döms mannen till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt.

Gå till toppen