Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig sprängladdning förstörde entré till bostadshus i Landskrona i natt

Natten mot torsdagen sprängdes en port till ett bostadshus på Skolallén i centrala Landskrona.

Det var vid 01.37 som första larmet kom in från Skolallén i centrala Landskrona. Ett bostadshus med en frisörsalong och en restaurang i bottenplanet hade då utsatts för en sprängladdning utanför porten ut mot gatan.
På torsdagsmorgonen kunde polisen konstatera att det rört sig om en rejäl smäll.
– Det görs bedömningen att det är en kraftigare sprängladdning, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.
Effekterna av smällen gör att polisen exempelvis utesluter att det skulle röra sig om en så kallad banger som dock också kan orsaka en del skador. Flera rutor i bostadshuset krossades i explosionen och porten blev helt utblåst. Också ett tiotal rutor i fastigheten mitt emot skadades och krossades.
Bild: Patrick Persson
Polisen spärrade under natten av runt platsen för explosionen och nationella bombskyddet anlände vid tretiden på natten. De gjorde en bedömning av säkerheten så att polisen kunde genomföra en tekniska undersökning.
Bild: Patrick Persson
– Vi försöker att hitta vittnen och samla in så mycket information som det går nu, men de flesta ligger ju och sover. Sedan kommer vi att genomföra en teknisk undersökning av platsen för explosionen, säger Kenneth Andersson, stationsbefäl hos polisen.
– Det är uppenbart att det varit en kraftig explosion men det finns inga kända personskador ännu, säger Kenneth Andersson.
Bild: Patrick Persson
Enligt polisen finns det ingen känd hotbild mot någon i byggnaden. Polisen utreder ärendet som allmänfarlig ödeläggelse.
– Det kan komma att bli grov allmänfarlig ödeläggelse med tanke på kraften i explosionen men det får vi se, säger Kenneth Andersson.
Bild: Patrick Persson
Vid sjutiden på torsdagsmorgonen hade polisen lämnat platsen och släppt på en del av de yttre avspärrningarna. Arbetet med att försöka utröna vem som ligger bakom explosionen fortsätter dock.
För ungefär två veckor sedan drabbades en fastighet några hundra meter bort av ett liknande bombdåd. I det fallet greps två män som misstänkta för dådet strax därefter efter en trafikolycka.
Männen, två helsingborgare 29 och 23 år gamla, anhölls och häktades, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.
Läs också Två gripna efter explosionen på Östergatan i natt – nu röjs gatan och trottoaren
Läs också Efter explosionen på Östergatan: ”Det kändes som att man var i Libanon”
Läs också Häktade för sprängning nekar till brott
En timme efter smällen i Landskrona skedde en annan explosion i Malmö som delvis förstörde en livsmedelsbutik. Enligt Calle Persson finns i dagsläget inga misstänkta kopplingar mellan de båda dåden.
Gå till toppen