Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Låt inte Kreml styra känslan i magen.

Steve Bannon, här med Giorgia Meloni från postfascistiska Fratelli d'Italia, laddar för EU-parlamentsvalet.Bild: Massimo Percossi
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Vad beror svenskarnas magkänsla på? Enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio tycker 56 procent nu att landet är på väg åt fel håll. Det är en ökning med 8 procentenheter sedan i våras och att söka politiska förklaringar ligger förstås nära till hands.
"Här kommer väljarnas dom över fyra månaders regeringskaos", lyder kvällstidningens egen analys.
Men är det fullt så enkelt?
Naturligtvis väcks besvikelse av att partierna ännu inte har lyckats komma överens i regeringsfrågan. Tilltron till deras förmåga att förhandla och lösa problem kan ha minskat. Men i så fall är det märkligt att förtroendet bara minskade för tre av nio partiledare, i en tidigare Iniziomätning.
Vem som ska leda nästa regering är alltjämt en öppen fråga att döma av uttalandena då Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) träffat talmannen på torsdagen. Tidigast i nästa vecka blir det helt klart i vilken politisk riktning som landet kommer att gå.
Lägg därtill att den sakpolitiska kursen knappt har korrigerats alls i Sverige sedan slutet av våren. Efter riksdagsledamöternas sommarlov tog valrörelsen vid och sedan i september styr en övergångsregering. Den avstår från kontroversiella beslut och ser i princip bara till att allt rullar på i väl inkörda hjulspår. Så det kan knappast vara den politiska inriktningen som gjort fler svenskar modfällda.
Grova våldsbrott som skjutningar och sprängningar bidrar förstås till svartsyn, men kriminaliteten har inte bytt karaktär sedan i maj.
Inte heller ekonomiskt har läget förändrats väsentligt. Visst börjar det synas tecken på dalande konjunktur, men de har ännu inte fått genomslag på arbetsmarknaden.
Möjligheten finns att det snarare är bilden av Sverige än trenden för landet som har förändrats. Om inte annat finns starka skäl att fundera kring om det är så.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnade i somras för ökad spridning av desinformation under valrörelsen. Även Säpo pekade på risken för påverkansförsök från främmande makt. Och när EU:s myndighet mot rysk desinformation, East StratCom Task Force, nu sammanfattar fjolårets falska nyheter beskrivs Sverige som särskilt utsatt för sådana angrepp. Helt absurda påståenden har spridits i syfte att skapa motsättningar och uppgivenhet.
Samlag med lik och djur sades till exempel vara på väg att bli allmänt accepterat i Sverige. Det hävdades också att svenska skolelever tvingats att be till Allah och att muslimska flyktingar vandaliserat en Kristusstaty.
Ändå var det kanske mildare former av lögner som gjorde störst skada för bilden av landet. När det felaktiga låter mer sannolikt lär fler ta det för sanning. En källkritisk hållning är alltid på sin plats och då inte minst inför vårens val till EU-parlamentet.
Europasamarbetet hör till trollfabrikernas allra vanligaste måltavlor och även andra EU-kritiska krafter tycks planera en gemensam smutsig kampanj. För orkestreringen står den ökände Steve Bannon, tidigare chefstrateg för USA:s president Donald Trump.
"Självklart måste vi se upp med det här", säger EU-minister Ann Linde (S) till Ekot.
På myndighetsnivå har Sverige redan mobiliserat för att möta desinformationen. Men det är väl så viktigt att öka vaksamheten bland medborgarna. De tar trots allt ställning politiskt utifrån sina intryck av vart Sverige är på väg. Så tänk om det, jämte verkligheten, faktiskt är Kreml som påverkar känslan i magen.
Gå till toppen