Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Räddningshelikopter letade efter nödställt fartyg eller flygplan i Landskrona

Under torsdagsförmiddagen uppfattade internationell flygtrafik en nödsändare i trakten av Landskrona.

Bild: Hasse Holmberg / TT
Det var vid elvatiden på torsdagen som flera flygplan på hög höjd i Tyskland, Sverige, Danmark och Polen uppfattade en nödsändare som började skicka ut signaler.
En räddningshelikopter gick då upp från Kristianstad för att närmare lokalisera sändaren och eventuellt inleda en räddningsinsats.
– Det rörde sig om en sändare, stor som en mobiltelefon, som kan sitta i både flygplan och fartyg. Det går att köpa sådana att ha i vanliga fritidsbåtar också, säger Johan Stening på Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.
Det var därifrån som sökandet efter den nödställde leddes. Till en början sökte helikoptern brett över hela södra Sverige men till slut pejlades signalen till Landskronaområdet.
– Men plötsligt slutade den att sända och då fick vi ge upp, säger han.
Att nödsändare på det här sättet börjar sända utan att man sedan finner en haverist händer enligt honom då och då.
– Det kan handla om att den sätts på av misstag och sedan stängs den av när det upptäcks.
Att sändningen upptäcktes av flera av varandra oberoende källor visar att systemet fungerar bra.
– Flygplan har två radioapparater. En används till flygledning och den andra ligger hela tiden och lyssnar på den här nödfrekvensen, säger Johan Stening.
Trots idogt letande hittades alltså ingen haverist den här gången. Därför betraktas det hela som ett falskt larm och helikoptern fick efter tre timmar i luften återvända till Kristianstad.
Gå till toppen