Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daniel Rydén: Sju gånger räddad från avrättning – stjärnreportern upplevde allt utan att skriva om det

Strax före jul avslöjades att stjärnreportern Claas Relotius inte har upplevt allt som han så livfullt beskrivit i tidningar som Spiegel, Welt och Financial Times.
Idag hyllar vi bluffmakarens motpol: en journalist som har upplevt mer än alla andra, men aldrig skickat en rad hem till redaktionen. Tintin fyller nittio.

”Den unge journalisten” Tintin skapades av den belgiske tecknaren Georges Remi, alias Hergé. Han debuterade 10 januari 1929 i ungdomstidningen Petit Vingtième.Bild: HERGE/MOULINSART 2004
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Kort före avslöjandet fick Relotius det Tyska reporterpriset för sin intervju med en liten pojke i krigets Syrien, en karaktär som journalisten hittat på. På sina resor knöt Tintin nära band med lille prins Abdallah i emiratet Khemed, något han aldrig avslöjade för redaktionschefen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen