Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes skidhjärta jubilerar dubbelt

Landskrona Ski Club fyller 40 och genom de milda skånska vintrarna blir klubben bara bättre och bättre.
– Vädret är en fördel för oss, säger eldsjälen Bosse Öberg som i dag fyller 70 år.

Bosse Öberg var med från starten i Landskrona Ski Club och gläds med framgångarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Vintern 1979 samlades ett gäng entusiaster i Landskrona kring en dröm att skapa en av landets främsta alpina skidklubbar. Nu 40 år senare kan det konstateras att Landskrona Ski Club lyckades.
– Det var en samling glada amatörer, men det har alltid funnits en vilja att göra något. Att hela tiden gå framåt. Men vi kunde aldrig drömma om de här framgångarna när vi startade för 40 år sedan, säger eldsjälen Bosse Öberg som just i dag fyller 70 år.
Bosse Öberg fanns med redan från början. Han blev sedermera mångårig ordförande och hjälper fortfarande till med uthyrning av utrustning, service och att arrangera resor.
Hela historien om den sydsvenska alpina giganten började med "en tokig norrlänning" som jobbade på ett företag i Landskrona och lärde sina kolleger åka utför. En portabel lift införskaffades och Rönneberga backar strax öster om Landskrona blev navet i verksamheten.
– Till en början var det gratis, men det var så många som ville åka så vi började ta betalt. ”Varför ska ni släpa runt den där liften. Vi har en traktor som vi kan ställa på toppen”, sa bönderna i trakten, minns Bosse Öberg.
En stationär lift som fungerade genom att åkarna höll i ett rep såg därför dagens ljus.
– Oj vad den slet sönder handskar, men den fyllde sin funktion, säger Bosse Öberg med ett skratt.
De skånska vintrarna blev allt sämre och samtidigt startade Kungsbygget sin verksamhet 1986 och allt sedan dess är Hallandsåsen föreningens vinterbas.
Lagom till att föreningen fyllde 30 år fick Landskrona Ski Club sin första landslagsåkare när Jakob Svensson kom med i det svenska landslaget i freestyle.
– I den vevan fick vi tränare som tog tag i det och det rullade på. Vi har engagerade tränare och föräldrar som verkligen ställer upp.
Brist på kalla vintrar har inte gjort Landskrona Ski Club svagare. Snarare tvärtom.
– Vi kan öva freestylehopp i vatten betydligt tidigare än uppåt landet. Vi är i gång långt innan isen släppt norrut, förklarar Bosse Öberg.
Föreningen har runt 300 medlemmar år från år. Bredden är konstant, men på senare år med en rejäl alpin topp.
Störtloppsåkaren Alexander Köll står inför en VM-start. I december tog Oskar Elofsson en andraplats i parallellpuckel. Och namnen kopplade till den sydsvenska giganten blir allt fler. Ebba Lindström, Ebba Månsson, Clara Månsson, Felix Elofsson för att bara nämna några.
– Det är otroligt roligt. Det var ju det här man drömde om när vi startade en gång i tiden. Från början sa vi att målet var att vi skulle bli störst, bäst och vackrast... men vi blev faktiskt en av de största föreningarna och mycket bygger på att vi har en vacker anda i klubben. Folk vill verkligen hjälpa till, säger Bosse Öberg.
På 70-årsdagen funderar han inte över att 40 år i utförsåkningens tjänst är tillräckligt.
– Nej. Jag fortsätter. Har man varit med från början så är det som ett litet barn. Även om man haft intentionen att lägga av så går det inte.
Gå till toppen