Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Utestängd från jobbet när trapphissen strejkar

När Joy Söderholm kom till jobbet var hon tvungen att vända om. Hissen som hon och andra rullstolsburna behöver strejkade – och det är inte första gången. ”Jag blev både arg och ledsen, jag vill ju vara på mitt jobb”, säger Joy Söderholm.

Joy Söderholm blev både ledsen och arg när hon inte kunde ta sig in till sin dagliga verksamhet på morgonen.Bild: Britt-Mari Olsson
Det är bara några få trappsteg från gatan upp till Trumslagarens lokaler i Helsingborg. Men för rullstolsburna personer utgör de ett oöverstigligt hinder. Därför krävs en fungerande trapplift. Men den funkar lite si och så, berättar anhöriga liksom personal i verksamheten.
– Den är känslig för både regn och kyla, säger Mats Almlund på Trumslagaren.
Så på torsdagsmorgonen, när det hade varit frystemperatur under natten, var det stopp igen.
– Jag kunde inte komma in till mitt jobb, säger Joy Söderholm.
Hon har färdtjänst och blev som vanligt avlämnad vid ingången till det tidigare församlingshemmet på Vapnögatan. Både personal och anhöriga till andra på verksamheten försökte hjälpa till och få igång liften men utan att lyckas.
Joy Söderholm älskar arbetet på Trumslagaren. Här är hon tre dagar i veckan, skriver egna låtar, sjunger och uppträder.
Men på tordagsmorgonen fick hon återvända hem. För att slippa vänta ute i kylan på färdtjänst, dit det var lång kö, fick hon skjuts av personal på Trumslagaren.
– Man känner sig som en belastning, säger Joy Söderholm.
När liften inte fungerar är det omöjligt för rullstolsburna eller personer med rollator att ta sig in i lokalen där Trumslagaren har sin verksamhet.Bild: Britt-Mari Olsson
Det är inte första gången det är problem med liften.
– Den krånglar tre, fyra gånger i månaden, men ofta lyckas vi fixa det själva, säger Mats Almlund.
Christel Malmros, chef på vård- och omsorgsförvaltningen som ansvarar för verksamheten, känner till att det varit en del problem och att leverantören vid ett tillfälle fått byta motor. Reparatör har varit på adressen ett antal gånger under året.
– Det är olyckligt när den inte fungerar, men vi ska ha haft kontakt med leverantören som ska titta på den, säger Christel Malmros.
– Det ligger i vårt intresse att ha välfungerande hjälpmedel.
Mats Almlund och Helen Stenius Nielsen som jobbat på Trumslagaren i många år och har tidigare framfört önskemål till kommunen om en lokal som ligger i entréplan.
– Visionen är egentligen en lokal tillgänglig för alla, där alla dagliga verksamheter kan mötas och dit även andra kan komma.
Det önskemålet känner Christel Malmros inte till, säger hon.
När Joy Söderholm kan återvända till sitt jobb på Trumslagaren är osäkert. Men företaget MPR-lifts lovar undersöka liften under fredagen.
Och den dagen har Joy Söderholm och de andra på Trumslagaren redan andra planer för. Då ska de sjunga och spela för nya kulturdirektören Max Granström i konsul Perssons villa. Joy Söderholm ska framföra en sång som hon skrivit själv.
– Det är lite nervöst men det ska det vara. Det ska bli jätteroligt, säger hon.
Cecilia Osterman, Sofia Isaksson, delvis skymd Axel Högström, Sebastian Neiderud, och Jenny Weber fick klara sig utan kollegan Joy Söderholm på torsdagen. Joy blev utestängd från den dagliga verksamheten på Trumslagaren när liften strejkade.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen