Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

AI bättre på att hitta livmoderhalscancer

AI-teknik visade sig i en studie vara bättre än mänskliga experter på att hitta livmoderhalscancer. Arkivbild.Bild: isabell Höjman/TT
Artificiell intelligens var bättre än specialistläkare på att upptäcka livmoderhalscancer i ett förstadium, i en studie som genomförts i USA.
Läkarna bakom studien skapade en algoritm baserad på över 60 000 enkla bilder av livmoderhalsar som samlats in i Costa Rica. Från och med början av 1990-talet följdes 9 400 kvinnor i perioder på upp till 18 år.
När tekniken gjorde automatiserade granskningar av bilderna identifierade den 91 procent av alla fall, enligt studien som publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.
När mänskliga experter gick igenom samma material identifierades 69 procent av fallen. I ett traditionellt cellprov utfört i ett laboratorium hittades 71 procent.
När det gäller kvinnor i åldrarna 25–49, hos vilka risken att drabbas är som störst, var AI-tekniken ännu mer säker. Där hittade den 97,7 procent av fallen.
Under de kommande åren vill läkarna blanda in patienter världen över i ytterligare tester av tekniken.
Gå till toppen