Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

AI bättre på att hitta livmoderhalscancer

AI-teknik visade sig i en studie vara bättre än mänskliga experter på att hitta livmoderhalscancer. Arkivbild.Bild: isabell Höjman/TT
Artificiell intelligens var bättre än specialistläkare på att upptäcka livmoderhalscancer i ett förstadium, i en studie som genomförts i USA.
Läkarna bakom studien skapade en algoritm baserad på över 60 000 enkla bilder av livmoderhalsar som samlats in i Costa Rica. Från och med början av 1990-talet följdes 9 400 kvinnor i perioder på upp till 18 år.
När tekniken gjorde automatiserade granskningar av bilderna identifierade den 91 procent av alla fall, enligt studien som publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.
När mänskliga experter gick igenom samma material identifierades 69 procent av fallen. I ett traditionellt cellprov utfört i ett laboratorium hittades 71 procent.
När det gäller kvinnor i åldrarna 25–49, hos vilka risken att drabbas är som störst, var AI-tekniken ännu mer säker. Där hittade den 97,7 procent av fallen.
Under de kommande åren vill läkarna blanda in patienter världen över i ytterligare tester av tekniken.
Gå till toppen