Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De går till botten med läckande rör till Ven

Nyligen upptäcktes att ett rör som ger Venbor dricksvatten i stället läcker på vägen. Nu söker två veteraner läckan med hjälp av undervattensteknik – och dykare.

Kjell Andersson och Patrik Juhlin redo att spana efter rör på botten mellan Landskrona och Ven.Bild: Mikael Anjou
– Det är sex kilometer botten vi ska titta på. Vi fortsätter till tio i kväll om det behövs, säger Kjell Andersson, dykarveteran med tusentals timmar under vattnet och en djupgående kännedom om Öresund.
– Inte längre än till tolv, ett i natt, säger Patrik Juhlin, som är skeppare på båten.
Den är fullsmockad med teknik, från vinschar till lyssningsapparatur och datorer.
Under fredagen är det sonar som används. Det är en apparat som sänder ljudvågor mot botten. De som studsar tillbaka kan ge bilder i datorn, till exempel av vrak. Förhoppningen är att det elva centimeter grova vattenröret ska dyka upp på datorskärmen. Apparaten behöver inget ljus, det är ljud den jobbar med.
Sonarbild av tre rör, två för dricksvatten till vänster och ett för avlopp till höger. Bilden tagen utanför Haken, den östligaste udden på Ven, strax norr om färjeläget Bäckviken.Bild: Patrik Juhlin
Båten följer röret i låg fart, högst tre knop i timmen, tills man ser något konstigt, till exempel om det ligger en grop under röret, eller om det rört sig åt sidan.
– Då kan man gissa att det är en läcka där, säger Patrik Juhlin.
Patrik Juhlin är redo att låta instrumentet börja registrera Öresunds botten.Bild: Mikael Anjou
Men det räcker inte att hitta den.
– Vi har med oss en fläns att täta den med, förklarar Kjell Andersson.
Det handlar om två gummiklädda bitar av rostfritt stål, som skruvas ihop och sedan ska hålla tätt. Det är förstås ett jobb för dykare, men de väntas medverka först under lördagen.
Kjell Andersson har lappat rör mellan Ven och fastlandet förr.
– Det är tre rör nu, två olika tjocka med dricksvatten till ön och ett med avlopp från ön. Ja, och så finns det en del äldre rör också. En gång hade avloppsröret från Ven börjat läcka och jag var där för att laga det.
Det gick bra att hitta den läckan.
– Men då fick jag se en bit papper vid röret och tittade lite extra på den. Det var en hundralapp!
Jo, tankarna kretsade väl kring vad den kunde ha varit med om, pengatvätt eller något helt annat, men Kjell och två dykare styrde mot Ven och köpte tre glassar för pengarna. Kanske med övertygelsen att pengar inte luktar – om man sköljer dem lite i havsvatten.
Mitt på fredagseftermiddagen hade den nu aktuella läckan inte hittats.
Det är inget vapen, bara en tyngd som ska ge spaningsinstrumentet stabilitet och lite skydd under vattnet.Bild: Mikael Anjou
NSVA, sex kommuners gemensamma bolag för vatten- och avloppsfrågor, berättade om läckan i veckan – det kom helt enkelt inte ut så mycket vatten på Ven som man pumpade in från Landskrona. Då måste det finnas ett hål, och det är det som dykfolket kallats in för att hitta.
För Venborna ska problemet inte märkas, eftersom det finns en en vattenledning till, och den är kraftigare.
När man hittar hålet i vattenledningen till Ven ska den här utrustningen fungera som laglapp.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen