Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fiskodling lägger ner i Landskrona

Boliden Bergsöe lägger ner odlingen av tilapia. Den småskaliga fiskodlingen lönar sig inte.

Odlingen bedrivs i åtta tankar inne i en av Boliden Bergsöes gamla lagerlokaler. (Arkivfoto)Bild: Jenny Leyman
Det är spillvärmen från batteriåtervinningsföretagets verksamhet som är grunden till företaget Ekofisk som Boliden Bergsöe startade 2014. Medan de stora odlingarna producerar tusentals ton fisk bedrivs här en småskalig odling. I fjol producerades 2,3 ton tilapia, en vitfisk som sålts hos en av de stora livsmedelskedjorna.
Vitfisken tilapia är en tropisk fiskart som är en av världens mest odlade arter.Bild: Jenny Leyman
Men nu närmar sig slutet för fiskodlingen.
– Det är en kontrollerad och långsam avveckling som kommer att ske under våren. Vi vill få ut den fisk vi har systemen, berättar affärsutvecklare Linda Hallberg.
Nedläggningen beror på en bristande lönsamhet.
– Trots att vi har goda förutsättningar med egna lokaler, fri spillvärme och hög industriell kunskap så är det svårt att skapa lönsamhet i en liten odling, säger Fredrik Kanth, produktionschef för Boliden Bergsöe.
Och hänvisar till att regelverket kring den här typen av fiskodling ställer ytterligare krav på kompetens.
– Sammantaget kräver fiskodlingen helt andra resurser än vår ordinarie verksamhet. Därför har vi beslutat om avvecklingen.
Linda Hallberg tycker att det är tråkigt att odlingen avvecklas, men pekar samtidigt på att man dragit mycket lärdomar av projektet.
– För industrin har det varit ett extremt gränsöverskridande och innovativt sätt att jobba, säger hon.
Och pekar på att fiskodlingen visat hur industriell symbios kan fungera i praktiken.
Två personer, motsvarande en heltidstjänst, arbetar med Ekofisk. De kommer att ha fortsatt sysselsättning inom företaget.
Stängningsdatum är inte bestämt.
Men när fiskodlingen upphör finns planer på göra någonting annat med den överskottsvärme som annars skulle gå till spillo. Men det är ingenting som företaget vill gå ut med ännu.
Det blir sista året som tilapiafisk odlas inne på Boliden Bergsöes område. (Arkivfoto)Bild: Jenny Leyman
Gå till toppen