Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föderska fick fel läkemedel vid förlossning

Narkosmedel sprutades felaktigt in vid ryggbedövning. Istället för att vara vaken sövdes kvinnan under det akuta kejsarsnittet.

I oktober gick det fel när en födande kvinna skulle förlösas med kejsarsnitt på Helsingborgs lasarett. Vid det akuta snittet var tanken att hon skulle ryggbedövas och vara vaken. Men istället för bedövningsvätska sprutades narkosläkemedel in i epiduralkatetern i ryggen. Narkosläkemedlet ska användas intravenöst och sprutas in i en venkateter.
Felet upptäcktes direkt och kvinnan sövdes istället. Kejsarsnittet utfördes sedan utan problem och både mor och barn mådde bra efteråt. Men Helsingborgs lasarett lex Maria-anmäler händelsen eftersom det gäller ett fel som inte ska behöva hända och kan vara riskfyllt.
– En epiduralkateter påminner om en venkateter men är längre och stabilare. I de flesta fall behöver inte så mycket hända om man sprutar fel läkemedel men det beror helt och hållet på vilket läkemedel och dos. Det kan vara förenat med risker som smärta, övergående eller bestående nervpåverkan, säger Annika Widerberg, chefsläkare på Helsingborgs lasarett.
Enligt henne är ett problem att katetrarna för ven respektive rygg har samma typ av kranfattningar där läkemedel sprutas in. Om de var olika skulle det vara fysiskt omöjligt att koppla in fel. Att det blir fel är visserligen mycket ovanligt och har såvitt känt aldrig förut hänt i Helsingborg där personalen är van vid utrustningen.
– Risken är liten att det upprepas med de rutiner som finns i dag och som nu förstärks. Men hur erfaren man än är finns ändå risken för att koppla fel om det är fysiskt möjligt och därför tycker jag att det vore bra om man kunde gå över till de mer säkra fattningarna, säger Annika Widerberg.
Händelsen i Helsingborg kommer nu att spridas till andra sjukhus i landet för att uppmärksamma risken för fel.
Gå till toppen