Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första yrkesexamen i kriminalvårdsutbildning

För första gången har en fånge gått igenom en hel yrkesutbildning i Kriminalvårdens regi och tagit en gymnasial yrkesexamen. Han tar examen från industriprogrammet med inriktning på svetsning. Arkivbild.Bild: Robert Granström/TT
För första gången har en fånge gått igenom en hel yrkesutbildning i Kriminalvårdens regi och tagit en gymnasial yrkesexamen.
"Jag började med lite ströplugg för att fördriva tiden. Det funkade väldigt bra med lärarna. Tanken på examen började dyka upp när jag pratade med lärarna. De har alltid stöttat mig, även de dagar när jag inte orkade själv", säger han.
Enligt ett pressmeddelande från myndigheten vill fången lämna kriminaliteten.
Mannen har pluggat i Tidaholm och tar examen från industriprogrammet med inriktning på svetsning. Senare i år ska han få villkorlig frigivning och säger att han vill börja plugga på högskolan eller jobba som svetsare.
"Han är en otroligt driven kille. Jag tror faktiskt att den här utbildningen kommer hjälpa honom att leva ett laglydigt liv. Det är stor arbetskraftsbrist och vill han ha ett jobb, så kommer han att få det", säger svetsläraren Mikael Visell.
Gå till toppen