Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gråtfest med Alexander Karim på slottet

Alexander Karims dag i "Stjärnorna på slottet" utvecklas till en riktig gråtfest. När skådespelaren berättar om sitt liv rörs både han själv och de andra till tårar. – Jag visste redan från början att fan, nu ska jag gå en hel dag och bara gå från gråt till gråt till gråt, säger han.

Alexander Karim har skaffat sig mustasch och hål i örat efter inspelningen av "Stjärnorna på slottet". Det var nödvändigt för rollen som Shakespeare i "Shakespeare in love" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. "Varje gång jag hämtar ungarna på skolan och dagis får jag dra ner mössan, det ser ut som om jag har en 40-årskris", säger han. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Alexander Karim har lätt för att bli berörd.
Det märks tydligt när det har blivit dags för hans dag i SVT:s "Stjärnorna på slottet". Flera gånger under dagen brister han i gråt – men tårarna faller inte när han berättar om jobbiga händelser, utan när han pratar om något som han tycker är vackert.
– Mitt bröllop grät jag mig igenom. Från det att det började i kyrkan till att festen var slut på natten hade jag gråtit kanske 70 gånger. Så jag visste ju att det här kommer att vara en sådan där dag när man bara "uäääähhhh", säger han och låtsassnyftar.
I programmet berättar Alexander Karim om sin familjs flykt på 70-talet från Uganda till Sverige – och hur han tillsammans med sina syskon växte upp i en stor lägenhet i Helsingborg. Hans ensamstående mamma jobbade hårt för att klara familjens uppehälle, semesterresor var inget alternativ – men film och tv blev familjens stora gemensamma intresse.
I dag jobbar tre av syskonen med film. Alexander Karim har valt skådespelarbanan, med roller som Vanheden i "Jönssonligan", Frank Nordling i tv-serien "Advokaten" och Ihab Rashid i den amerikanska tv-serien "Tyrant" bakom sig. Men han skriver också och debuterar i år både med en barnbok, som han skrivit tillsammans med hustrun Malin, och en roman.
Efter inspelningen av "Stjärnorna på slottet" har han haft en del kontakt med deckarförfattaren Camilla Läckberg, som han har ett ännu så länge hemligt projekt tillsammans med.
– Jag sade till henne att "nu knockar jag dig från tronen här, Läckberg". "Vad har du sålt? 22–23 miljoner... Vänta du bara!", berättar han och skrattar självironiskt.
Hans aktivitet under dagen i "Stjärnorna på slottet" var att åka helikopter. Varför valde han just det?
– Jag har aldrig flugit helikopter, men alltid velat göra det.
TT: Var det så fantastiskt som du trodde?
– Det var bättre än jag trodde. Det var helt fenomenalt. Prova!
"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.
Fakta

Årets stjärnor på slottet

Alexander Karim, 42, skådespelare. Utbildade sig till skådespelare i Los Angeles och upptäcktes av Lukas Moodysson och Lars von Trier när han tillsammans med brodern deltog i en filmfestival. Känd från Johan Falk-serien och spelade Vanheden i nyinspelningen av Jönssonligan 2015.

Camilla Läckberg, 44, deckarförfattare. Uppvuxen i Fjällbacka på Västkusten, där merparten av hennes böcker utspelar sig. Gick Handelshögskolan i Göteborg och gav som 27-åring ut romanen "Isprinsessan". Var vid 30 den bäst säljande deckarförfattaren i Sverige.

Lena Söderblom, 83, skådespelare. Dotter till skådespelaren Åke Söderblom, filmdebuterade som 20-åring i Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende". Har medverkat i ett fyrtiotal filmer och spelat tillsammans med Kajsa Ernst i "Finaste familjen" på TV4

Kajsa Ernst, 56, skådespelare. Gjorde filmdebut i "Tomten är far till alla barnen" 1999 och stor succé i rollen som Eivor i "Masjävlar" 2004. Var gift med skådespelaren Göran Stangertz från 2009 till hans död 2012.

Sven Melander, 71, komiker och skådespelare. Började som nöjesjournalist på Aftonbladet, filmdebuterade som Berra i "Sällskapsresan" 1980. Gjorde under 1980-talet stor succé som flera klassiska rollfigurer i "Nöjesmassakern". Har på senare år uppmärksammats för sin Youtube-kanal, där han tar upp aktuella politiska frågor och även intervjuat partiledarna.

Gå till toppen