Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Insändare: Stolligt med tiggeriförbud i Höganäs

Vänsterpartiets Emma Wennerholm vill inte ha tiggeriförbud.

Många vill städa undan de fattiga för att slippa dem. Vänsterpartiet vill bekämpa fattigdomen och under tiden hitta värdiga lösningar. Vi tror att mänskligheten vinner i längden.
Att förbjuda tiggeri som symptom på fattigdom är lika stolligt som att utförsäkra sjuka och tro att de ska bli friska. Förbud eller utförsäkring kommer varken göra de fattiga rikare eller de sjuka friskare. Vi måste därför även på kort sikt trygga situationen för utsatta i vårt land, oavsett om de är födda i Sverige eller i Rumänien.
Tiggarens utsträckta hand är en akut påminnelse om dagens ojämlika Europa. Tror man på politikens förmåga till samhällsförändring behövs förslag som bekämpar fattigdom på både kort och lång sikt. Då hjälper det inte att förbjuda den fattiges sista utväg för att slippa se.
Vi vill ha ett Europa där ingen av oss tvingats ut på gatorna för att försörja sig och sina barn, därför krävs att EU använder mer av sina resurser på att skapa arbete och bekämpar fattigdomen och ta fram politiska sanktioner mot länder som diskriminerar sina medborgare.
Fattigdom och diskriminering kan endast bekämpas med rättvisa och jämlikhet – inte med förbud och hat. Vi människor har samma grundläggande behov. Vi behöver alla tak över huvudet och en varm säng att krypa ner i om natten och mat på bordet.
Vårt långsiktiga mål är ett rättvist och jämlikt Europa. Men i väntan på det kan vi inte slå bort tiggarens utsträckta hand. Därför måste vi trygga situationen för hemlösa i vårt land oavsett de är födda i Sverige eller Rumänien. Det handlar om solidaritet med människor i behov av akuta lösningar.

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet

Gå till toppen