Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kommunen köper bowlinghallen i Klippan

Bowlinghallens verksamhet är angelägen, anser Klippans kommun som vill se till att den fortlever. Nu blir lösningen att kommunen köper bowlinghallen.

Bowlinghallen har varit utbjuden till försäljning sedan förre ägaren avlidit. Nu köper kommunen fastigheten av dödsboet.Bild: Birgitta Johansson
När Klippans bowlinghall bjöds ut till försäljning i våras fanns en intressent som ville ta över verksamheten. Men entreprenören saknade ekonomiska möjligheter att ta sig an investeringen på de villkor som en bank ställer. Därför väcktes förslaget att kommunen skulle gå in som borgenär för intressenten och frågan diskuterades i kultur- och fritidsnämnden.
Nu har kommunstyrelsen undersökt möjligheterna för kommunen att gå borgen vid ett fastighetsköp. Slutsatsen blev att borgensåtagande inte är förenligt med principen att kommunen inte får gynna någon enskild person.
Eftersom målsättningen, också för kommunens nya politiska styre, är att säkra att bowlingen blir kvar har kommunstyrelsen ställt sig bakom ett köp av bowlinghallen.
– Principiellt är jag emot att kommunen går in och köper fastigheter för det är inte vår kärnverksamhet, men i det här fallet kan man säga att ändamålen helgar medlen. Därför landar vi så här, säger kommunstyrelsens ordförande Hans-Bertil Sinclair (M).
Läs också Bowlinghallen i Klippan till salu
I det här fallet anser han det befogat med ett avsteg från principerna.
– Den avgörande frågan är hur pass viktig bowlinghallen är för Klippans kommun, om det är en verksamhet som vi skulle ha kunnat driva. Det hade vi kunnat göra. Framför allt är verksamheten viktig för många med funktionshinder, säger Hans-Bertil Sinclair.
Läs också Möjligheter att stödja bowlingen utreds
Kommunens pris för fastigheten som är på tusen kvadratmeter och har åtta banor, flera omklädningsrum, lager samt restaurangkök blir 3,5 miljoner kronor. Ett avtal kommer att upprättas så att entreprenören kan arrendera anläggningen av kommunen.
Innan fastighetsköpet blir av måste fullmäktige ge sitt godkännande.
Gå till toppen