Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Långa säljtider ger megautbud på visningshelg

Till helgen ger sig tusentals svenskar ut i hopp om att hitta en ny bostad. Samtidigt hoppas säljarna att den stora visningshelgen blir en vändning efter jul- och nyårsstiltjen. Enligt statistik från Hemnet var december ovanligt sval på bostadsmarknaden.

I december var snittförsäljningstiden för bostadsrätter 23 dagar, vilket är den längsta tiden sedan 2013 och en ökning med en vecka sedan 2016.Bild: Henrik Montgomery/TT
Så snart granen städats ut och julstjärnorna plockats ner passar många på att lägga ut sin bostad till försäljning. Mäklarna brukar prata om detta som den första stora visningshelgen. I år väntas utbudet av bostadsrätter vara rekordstort. Detta beror på att många osålda bostäder ligger kvar på Hemnet då försäljningen under december gick ovanligt trögt.
Sett till riket låg en bostadsrätt i snitt ute till försäljning 23 dagar i december. Det är en ökning med 5 procent jämfört med samma månad 2017. Siffrorna visar på skillnader mellan regionerna. I Västa Götalands län ökade mediantiden för försäljningen av bostadsrätter med 21 procent medan den minskade med 4 procent i Stockholms län och förblev oförändrad i Skåne län.
Daniel Fröberg, fastighetsmäklare på Husman Hagberg i Göteborg märker av det lugnare tempot.
– Vi har sett det i samband med att det blivit tuffare för köparna att låna pengar på banken. Marknaden är inte lika het och det finns mer tid för eftertanke hos kunderna.
Att försäljningstiderna blivit längre i Göteborg men kortare i Stockholm tror han beror på en rad faktorer.
– Generellt brukar man se tendenserna först i Stockholm. Där lugnade nyproduktionssidan ner sig tidigare, medan i Göteborg har man fortfarande en del nyproduktion som kommer ut till försäljning. Sedan har vi också haft en lite högre prisuppgång än i Stockholm, vilket gör att det blir mera märkbart när det kommer en rekyl.
Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB tycker främst att det är positivt att försäljningstiderna blivit lite längre.
– Att man ska göra sitt livs största affär på bara några dagar är inte bra. Nu kan man istället unna sig att ägna lite tid åt att jämföra bostäder.
När marknaden var som hetast under 2014–2015 kunde köpare bli misstänksamma och tro att det var något konstigt med en bostad som inte blev såld direkt. Detta händer inte i dag.
Som säljare bör man inte oroa sig, anser hon. Däremot bör man förbereda sig på att försäljningen kan ta lite tid.
– Du tjänar på att jämföra med nutida försäljningar, inte med hur det var för två år sedan. Är det så att du säljer innan du köper något nytt kanske du ska sätta en ganska lång tid till inflytt för den bostad du har. Alternativt att du gör upp en plan B och hittar en lösning under tiden.
Fakta

Säljtid för bostadsrätter under december 2018

Län Antal dagar Förändring i procent sedan 2017

Stockholms län 22 – 4

Västra Götalands län 23 21

Skåne län 21 0

Uppsala län 28 27

Västmanlands län 21 – 5

Örebro län 25 – 2

Östergötlands län 22 10

Källa: Hemnet

Fakta

Köpa eller sälja först?

Fördelen med att sälja först är att om det går trögt och du inte får förväntat pris kan du avvakta med försäljningen. Det går inte om du köper först.

Har du inte så stor budget är det tryggare att sälja först. Då vet du exakt vad du har att röra sig med när du köper din nya bostad.

Om du inte har lån eller bott länge i din bostad och vet med dig att den har ökat mycket i värde kan det vara läge att köpa först.

Se inte bostaden som en kärlekspartner och glöm inte bort din budget för att vinna budgivningen till varje pris. Förlorar du en finns det tusen åter.

Källa: Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB

Gå till toppen