Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven har gett nya löften till Lööf och Björklund

Stefan Löfven har gjort nya eftergifter åt Centern och Liberalerna för att få en blockbrytande mittenregering.
Samtidigt erbjuder Ulf Kristersson ett frikostig "ant-SD-löfte".
Annie Lööf har i dag samlat sin partiledning – under helgen tar Centern och Liberalerna ställning till de två buden.

Stefan Löfven.Bild: Claudio Bresciani/TT
Det rör på sig snabbt nu i spelet om makten i Sverige. Mycket tyder på att Sverige får en ny statsminister i nästa vecka.
På fredagen kallade Stefan Löfven sin partistyrelse till telefonmöte. Samtidigt samlade Annie Lööf Centerns riksdagsgrupp och partistyrelse i Gamla Stan i Stockholm.
På bordet finns resultatet av de senaste veckornas förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern.
Redan i december fanns ett dokument klart. Då gick Löfven med på liberala krav om friare hyressättning, sänkta skatter och anhöriginvandring. Jan Björklund var beredd att godta det och släppa fram en S-ledd regering. Men Centern förkastade uppgörelsen.
Sen dess har Löfven gjort ytterligare eftergifter.
Enligt vad HD och Sydsvenskan erfar har Löfven avgett tydligare löfte om att liberalisera arbetsrätten. Centern har krävt en liberalare landsbygdspolitik, bland annat uppluckrat strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare. Enligt Aftonbladet ska MP ha fått igenom att flygskatten, som L och C vill avskaffa, blir kvar.
Vid lunchtid på fredagen var det fortfarande oklart om Centerledningen – som den senaste tiden tigit som muren – tänkte gå ut med ett offentligt beslut under dagen.
På lördagen är Centerns förtroenderåd (en större gruppering) sammankallad för att formellt ta ställning till förhandlingsresultatet.
Liberalernas partistyrelse möts på lördagen och på söndagen samlar Jan Björklund det liberala partirådet till ett helt öppet tv-sänt möte på hotell Clarion Sign i Stockholm för att fatta beslut.
Om Centern och Liberalerna ger klartecken till uppgörelsen med S och MP under helgen kommer talmannen Andreas Norlén att på måndag föreslå Stefan Löfven som statsminister.
Men ännu är alltså inget klart.
Om Löfven lyckas få med sig Annie Lööf och Jan Björklund – vars liberala parti är djup splittrat – på att stödja en S+MP-regering måste han dessutom hålla Jonas Sjöstedt på tillräckligt gott humör för att Vänsterpartiet inte ska trycka rött på onsdag.
Men även om Vänsterpartiet ogillar den liberala politik som nu förhandlats fram är det osannolikt att partiet skulle stoppa en S-ledd regering – eftersom alternativet vore en M-ledd regering eller extraval.
Ulf Kristersson har den senaste tiden förhandlat med Annie Lööf och Jan Björklund om ett "anti-SD-dokument" där en M-ledd alliansregering lovar att att aldrig förhandla med SD – trots att den blir beroende av aktivt stöd från Jimmie Åkesson.
Enligt SVT finns ett avtal där Centern och Liberalerna mot att släppa fram en M+KD-regering får agera fritt i riksdagen. Samarbeta med regeringen när de vill, agera som opposition när det passar.
På vis finns det alltså nu två bud för Centern och Liberalerna att välja mellan.
• Stödjer de Stefan Löfven kan Annie Lööf och Jan Björklund hålla sina löften att aldrig ge SD inflytande.
• Stödjer de Ulf Kristersson så gör de det de gick till val på – knuffar bort Löfven från makten och bildar alliansregering.
På måndag tar talmannen emot alla partiledarna igen i tur och ordning. Därefter ska han peka ut den av Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som har bäst förutsättning att bilda en regering som som tolereras av en majoritet i riksdagen.
Omröstningen, den tredje statsministervoteringen, hålls på onsdag.
Får den utpekade kandidaten inte grönt eller gult ljus av minst 175 riksdagsledamöter hålls en fjärde och sista omröstning den 23 januari.
Misslyckas även den blir det extraval – som enligt valmyndigheten ska hållas den 7 april.
Gå till toppen