Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mejeritomten blir en del av Fredriksdals friluftsområde

Planerna på ett stort bostadsområde på Mejeritomten stoppades, nu kräver S ett nytt beslut som gör området till en del av Fredriksdals friluftsområde. Och man får stöd av SD och V.

Lille Nötte är en av många som brukar röra sig i Fredriksdalsområdet. Nu blir det skyddade naturområdet ännu större.Bild: Ulf Kristiansson
Det var Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som till slut röstade ner förslaget att bygga 600 bostäder plus skola på Mejeritomten, utmed Filbornavägen.
Nu tar Socialdemokraterna nästa steg – med ett förslag som var aktuellt redan 2015.
– Det är lika bra att vi tar ett beslut att avskriva Mejeritomten som ett framtida bostadsområde, säger Jan Björklund.
– Jag har inte sett deras förslag, men vi är ju helt överens om att det inte ska byggas bostäder där. Vi är också överens om att Mejeritomten bör bli en del av Fredriksdalsområdet, säger Michael Rosenberg (SD).
Michael Rosenberg (SD) är överens med S och V när det gäller Mejeritomten.Bild: Sven-Erik Svensson
Och eftersom även Vänsterpartiet är motståndare till bostadsbyggande där samt gärna ser att Mejeritomten blir en del av Fredriksdal, finns det en majoritet för förslaget.
– Vi jobbar dessutom just nu med en motion som handlar om odlingslotterna, säger Ingrid Mattiasson Saarinen och fortsätter:
– Vi vill att odlingslotterna ska förvandlas till ett vanligt koloniområde så att de som har odlingar där ska kunna känna en större trygghet och inte behöva förnya sitt arrende varje år.
Ingrid Mattiasson Saarinen (V) vill ge människor med odlingslotter på Mejeritomten en större trygghet.Bild: Britt-Mari Olsson
De tre partierna pratar om Mejeritomten som en del av ett större fredat rekreationsområde, att det ska hänga ihop med och skyddas precis som Fredriksdalsskogen. Skälet är att det behövs gröna ytor i centrala Helsingborg.
Fredriksdalsområdet kommer att växa söderut när Mejeritomten skyddas från bostadsbyggande.Bild: Ulf Kristiansson
Jan Björklund funderar också på om man skulle kunna öppna upp koloniområdet vid Hävertgatan och området med odlingslotter vid Filbornavägen in mot Fredriksdals friluftsmuseum.
– Kolonier passar bra ihop med friluftsmuseet.
Då skapar man ett stort fredat rekreationsområde, med natur och idrott, som har sin norra gräns vid Hävertgatan, den östra gränsen längs Lägervägen, den södra utmed Filbornavägen och med Stenbocksgatan som den västra gränsen.
Fast socialdemokraten och andre vice ordföranden i stadsbyggnadsnämnden, Ali Shibl, har ändå inte riktigt släppt tanken på att det ska kunna byggas på Mejeritomten.
– Vi kan fortfarande tänka oss att bygga en skola på den hårdgjorda ytan.
Men så blir det sannolikt inte. Det finns helt enkelt inget behov av en skola nu när bostäderna stoppats.
Läs också Mejeriodlarna protesterade utanför rådhuset
Läs också Nytt hopp för odlarna på Mejeritomten
Läs också Odlingslotterna kan bli kvar på Mejeritomten
Läs också Odlingslotterna kan bli kvar på Mejeritomten
Läs också Fastighetsbolag vill fortfarande bygga på Mejeritomten
Läs också Mejeritomt kan ge plats för 900 nya bostäder
Gå till toppen