Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MP: Jämställdhetsmyndigheten räddas

Jämställdhetsmyndigheten som nyligen inrättats i Göteborg blir kvar – förutsatt att överenskommelsen mellan C, L, S och MP håller. Det meddelar Miljöpartiets talesperson i jämställdhetsfrågor, Annika Hirvonen Falk.

Generaldirektör Lena Ag och jämställdhetsministern Åsa Regnér under en pressträff i Rosenbad i Stockholm när den nya Jämställdhetsmyndigheten presenterades. Arkivbild.Bild: Peter Wallberg/TT
– Helt enkelt är det så att om överenskommelsen godtas av alla partier och om Stefan Löfven (S) blir framsläppt som statsminister av Vänsterpartiet så kommer Jämställdhetsmyndigheten att räddas i den vårändringsbudget som läggs fram, säger hon till TT.
Myndigheten fick en stympad ekonomisk ram när Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick igenom i december. Verksamheten, som inrättades 1 januari 2018, skulle avvecklas inom ett år.
– Tycker man inte att jämställdhet är viktigt kan man krascha det arbetet med gott samvete, säger Annika Hirvonen Falk.
I myndighetens regleringsbrev för 2019 stod att uppgiften var att förbereda avveckling med en halverad budget.
– Det är det beslutet som vi har respekt för, säger Jane Isaksson, pressekreterare på Jämställdhetsmyndigheten.
Men när nu MP signalerar att pengar skjuts till i vår är tongångarna annorlunda.
– Det är väldigt glädjande, men samtidigt kan man inte veta för överenskommelsen är inte i hamn än. När partier ska förhandla så kan mycket hända.
Myndighetens generaldirektör Lena Ag kommenterar den planerade nedläggningen i en debattartikel i Dagens Nyheter. Artikeln skrevs före MP:s besked på fredagen. Där bemöter hon mycket av den kritik som de fått utstå och menar att man mötts av förutfattade meningar.
Enligt Annika Hirvonen Falk fastnade mycket av debatten i myndighetens namn. Den arbetar med viktiga frågor, som att förebygga handel med kvinnor för sexuella ändamål, motverka könsstympning och utveckla metoder för att motverka hedersförtryck, säger MP-ledamoten.
Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skriver på Twitter att myndigheten räddas. Men i det skriftliga dokument som presenterats om överenskommelsen mellan C, L, MP och S finns inte satsningen med.
– Jag vet inte varför, säger Annika Hirvonen Falk.
– Det finns i utkastet på ändringsbudget som har förhandlats fram.
Gå till toppen