Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu får döda vilddjur kontrolleras igen

Nu kan döda fåglar analyseras igen. ArkivbildBild: Larsen, Håkon Mosvold
Nu hävs stoppet för att kontrollera döda vilda djurs sjukdomar. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) återupptar viltsjukdomsövervakningen efter att ha fått garantier från departementet om att verksamheten får fortsätta.
– Jag är tacksam över att SVA åter kan övervaka viktiga sjukdomar, samt att tidigt kunna fånga upp eventuella nya smittor, säger Jens Mattsson, generaldirektör för SVA.
I samband med att myndigheten fick sitt nya regleringsbrev för i år ströps kontrollen av viltsjukdomar som en konsekvens av att vi ännu inte fått någon regering. Det fanns inte pengar för att bedriva verksamheten i övergångsregeringens strama regleringsbrev.
Men kontrollen är viktig, tycker näringsdepartementet, som nu garanterar att den kan fortsätta. Den innebär bland annat att folk runt om i landet kan skicka in döda djur för analys, och på så vis får SVA koll på vilka eventuella nya sjukdomar som sprids. Till exempel är det viktigt att kunna se om nya typer av fågelinfluensa härjar.
Gå till toppen