Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

NV-skånska reaktioner på uppgörelsen

Kritiken mot en S-ledd regering finns kvar och från moderat håll tror man inte att Centern får gehör för så mycket som man hoppas på. Reaktionerna på förslaget som kan ge landet en ny regering är blandade i NV-Skåne.

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.Bild: Mikael Brandt
Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, Torkild Strandberg (L), är också sedan uppgörelsen blev känd kritisk till en S-ledd regering.
– Min uppfattning har inte ändrats utan jag tycker att det har betydelse för landet att det finns en sammanhållen borgerlighet. De förändringar jag tycker behövs har störst chans att förverkligas i ett allianssammanhang, säger Torkild Strandberg.
Han hade hellre sett Ulf Kristersson (M) som statsminister.
– De som förespråkar en S-ledd regering säger att en alliansregering blir helt beroende av SD. I det resonemanget utplånar man S. För mig blir det en logisk kullerbytta att då ge stöd åt en S-regering, säger Torkild Strandberg.
Självklart finns också kritiska synpunkter hos Moderaterna.
– Vi har bra allianssamarbete i Helsingborg och i regionen och jag är väldigt besviken på att Centerpartiet ska agera stödhjul åt Socialdemokraterna. I valrörelsen var man väldigt tydliga, säger Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande för Moderaterna i Helsingborg.
Anna Jähnke (M) regionråd och ordförande för M i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Annie Lööfs (C) tal om att man har fått gehör i många frågor är hon skeptisk till.
– Det är tveksamt om de får igenom så mycket som de själva tror. Mycket ska utredas och en hel del är hjärtfrågor för Socialdemokraterna, säger Anna Jähnke.
Oppositionsledaren Jan Björklund (S) i Helsingborg är betydligt positivare.
– Spontant tycker jag att det är bra för landet att vi får en regering som samarbetar över blockgränsen, säger han.
Du ser inga problem kring det uppgörelsen ser ut att innehålla?
– Annie Lööf (C) lyfter fram det som gynnar henne. Men det här med vinster i välfärden vill vi se vad det innebär, säger Jan Björklund.
Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Hur ser du på signalerna om ändrad anställningstrygghet och friare hyressättning?
– Vi måste få titta mer på det. Men det viktiga är att den svenska modellen bevaras. Att det i huvudsak är parterna som gör upp, säger Jan Björklund.
Peter Jansson (C) är kommunalråd i alliansstyret i Helsingborg. Något han är noga med att påpeka.
– Ja, i Helsingborg har vi en välfungerande allians, säger han.
Men hur ser du på uppgörelsen nationellt som innebär att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister?
– Det allra bästa hade varit en alliansregering. Men som mandatfördelningen ser ut blir det väldigt jobbigt. Vi vill absolut inte stödja oss på SD. Och med den här uppgörelsen är V också borta, säger Peter Janson.
Peter Janson (C), kommunalråd i Helsingborg.Bild: Björn Lilja
Han tycker att uppgörelsen verkar innehålla mycket borgerlig politik.
– Vi får bort värnskatten och Reepaluutredningen. Hyresregleringen lättas upp, det blir lättare att bygga och det blir lägre arbetsgivaravgifter. Det blir också justeringar i arbetsrätten som vi aldrig lyckades med i alliansregeringen. Det är stark borgerlig politik, säger Peter Janson.
Gå till toppen