Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Offer gillrade fälla för pedofilbröder

"Jag visste att jag skulle kunna få honom att prata." Så säger "Viktor", ett av offren till de två bröder i Sollefteå som dömts för hundratals våldtäkter på barn. Det var han som riggade fällan som ledde till att bröderna till slut kunde dömas.

I ett telefonsamtal fick "Viktor" en av bröderna att erkänna övergrepp. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
De två bröderna, 38 och 35 år gamla, dömdes förra året i hovrätten till nio respektive sju års fängelse för hundratals våldtäkter mot barn och hundratals fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten begicks mot barn i skolåldern och bröderna hade riktat in sig på unga som var mobbade i skolan eller hade det svårt hemma.
I en intervju i P1 Dokumentär berättar ett av offren, "Viktor", hur han bidrog till att sätta stopp för de två männens övergrepp.
Efter ett besök hos bröderna då en av dem visat honom filmer med grova övergrepp på små barn, som fått honom att gråta och kräkas, skrev "Viktor" ett inlägg på nätforumet Flashback. Han beskrev sin vänskap med de båda männen som under 15 års tid utnyttjat honom och andra barn och undrade vad han skulle ta sig till.
Inlägget engagerade hundratals och fick honom att inse hur han och andra blivit manipulerade av bröderna han trott var hans vänner. Det gav honom stöd och mod att agera.
Han ringde upp en av bröderna på hans födelsedag och fick honom att erkänna brott han begått och spelade in samtalet, mycket för sin egen säkerhet. Han visste inte om någon annan skulle våga anmäla, berättar han i dokumentären.
Det inspelade samtalet ledde till att bröderna kunde gripas. I hovrätten dömdes de till nio och sju års fängelse.
För några av offren innebar rättegången att de för första gången kunde prata om det som hänt. För "Leo", som var tio år när våldtäkterna började, vände allt när sanningen kom fram och hans vittnesmål bidrog till att fälla bröderna, enligt dokumentären i Sveriges Radio. I dag lever han ett ganska vanligt liv med jobb och flickvän, efter år av psykiska problem och isolering. Hans budskap är att man måste våga anmäla.
– Även om det är så att du tror att de är dina vänner, så är du ett offer, det är inget du har gjort fel, säger han i P1-dokumentären.
Fakta

Domen mot bröderna

De båda bröderna hade riktat in sig på barn som var mobbade eller hade det svårt hemma och utsatte dem för hundratals våldtäkter och andra sexuella övergrepp.

När männen greps hittades mer 250 timmar film och över 5000 bilder som dokumenterade övergrepp på barn.

I tingsrätten dömdes den äldre av bröderna till 14 års fängelse och den yngre till tolv. Den äldre brodern befanns då skyldig till minst 580 fall av grov våldtäkt mot barn och minst 500 fall av sexuellt utnyttjande av underårig.

I hovrätten sänktes straffet till nio respektive sju års fängelse. Rätten ansåg inte att det var bevisat att det handlat om så många gärningar och att det gått lång tid sedan brotten.

Högsta domstolen slog fast hovrättens straff.

Gå till toppen