Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Räddningstjänsten i Båstad går ut och varnar för falska brandmän

Efter att någon utgett sig för att vara brandinspektör i Rammsjö under torsdagen går räddningstjänsten ut med en varning till allmänheten.

Efter att ha fått uppgifter om att någon utgett sig för att vara brandman och försökt ta sin in i en bostad går räddningstjänsten i Båstad ut och varnar för falska brandmän. Pelle Pettersson är räddningschef.Bild: Michael Lundblad
Det var på torsdagen som räddningstjänsten blev uppringd av en person som under dagen haft besök av någon som utgett sig för att vara brandman och som ville komma in i fastigheten för att kontrollera brandskyddet.
– Jag vet inte just nu om det är fler som fått påhälsning, men det kan man ju gissa. Därför valde vi att direkt gå ut och varna för detta, säger kommunens räddningschef Pelle Pettersson.
Räddningstjänsten varnar allmänheten för personer som utger sig för att vara brandmän och som försöker ta sig in i bostaden genom att hävda att de ska kontrollera brandskyddet.
– Vi gör inga hembesök på det viset. Vi gör tillsynsbesök till företag. När vi är ute är vi alltid klädda i räddningstjänstens kläder och vi kan alltid legitimera oss med Båstads kommuns legitimationskort, säger Pelle Pettersson.
Företagen får dessutom alltid en avisering inför besöket med bestämd dag och tidpunkt.
Enligt Pelle Pettersson kom de falska brandmännen aldrig in i huset i samband med torsdagens händelse i Rammsjö.
– Enligt den information jag har så blev de avvisade. Det hände ingenting, säger Pelle Pettersson.
Han uppmanar allmänheten att vara på sin vakt om någon knackar på och säger sig företräda någon verksamhet och som sedan inte kan visa rätt legitimation.
– Det gäller för alla som kommer ut och knackar på. De måste kunna legitimera sig. Polisen vill gärna ha någon form av signalement eller registreringsnummer. Då kan de bygga mönster och se hur fordon rör sig, säger Pelle Pettersson.
Gå till toppen