Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rappare spås lysande framtid av BBC

Rapparen Octavian är nästa stora artist att hålla utkik efter. Åtminstone om man får tro BBC:s talanglista Sound of 2019 , som tidigare år placerat Sam Smith, Adele och Ellie Goulding i topp innan de slog igenom.

BBC har utsett rapparen Octavian till årets hetaste nykomling på listan Sound of 2019. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Den 23-årige rapartisten Octavian har hyllats av Drake. Men han är fortfarande, som alla artister som brukar hamna på BBC:s Sound of-lista, relativt okänd. Octavian är den första hiphopmusikern som toppat listan sedan 50 Cent spåddes en lysande framtid 2003.
– För ett år sedan var jag fattig, jag hade inga pengar. Men jag var aldrig deprimerad och jag övervägde aldrig att ge upp. Jag fortsatte vara motiverad, säger han till BBC efter att ha fått utmärkelsen.
Den årliga "Sound of"-listan röstas fram av musikkritiker och branschrepresentanter. Bland övriga på årets lista finns King Princess, Grace Carter och Rosalia. Experterna brukar vara skickliga på att pricka rätt och identifiera kommande storstjärnor. Förra året toppade norska stjärnskottet Sigrid listan. Sedan dess har hon haft hits med singlarna "Strangers" och "Sucker punch". I mars kommer hennes debutalbum.
Fakta

Tidigare vinnare av BBC:s "Sound of..."

2003: 50 Cent (Tvåa: Electric Six)

2004: Keane (Franz Ferdinand)

2005: The Bravery (Bloc Party)

2006: Corinne Bailey Rae (Clap Your Hands Say Yeah)

2007: Mika (The Twang)

2008: Adele (Duffy)

2009: Little Boots (White Lies)

2010: Ellie Goulding (Marina and the Diamonds)

2011: Jessie J (James Blake)

2012: Michael Kiwanuka (Frank Ocean)

2013: Haim (AlunaGeorge)

2014: Sam Smith (Ella Eyre)

2015: Years & Years (James Bay)

2016: Jack Garratt (Alessia Cara)

2017: Ray BLK (Rag 'n' Bone Man)

2018: Sigrid (Rex Orange County")

Källa: BBC

Gå till toppen