Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malin Krutmeijer: Samuel Beckett dög inte

Därför ratade Svenska Akademien de litterära giganterna.

Samuel Beckett i Paris 1966.Bild: Arkivfoto
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
De hade tänkt sig Samuel Beckett eller André Malraux, i tredje hand W H Auden. Det slutade med att ingen av dem fick Nobelpriset i litteratur 1968. Svenska Akademien kunde inte komma överens. Till slut fick det bli en kompromiss som alla kunde enas om: japanen Yasunari Kawabata.
Historien berättas i både The Guardian och Svenska dagbladet, men med olika vinklar. SvD:s Kaj Schueler fokuserar på Kawabatas kvaliteter, medan Guardians Alison Flood rotar i varför det inte blev Beckett.
Akademiledamoten Anders Österling var emot, visar det sig. Han tyckte inte att Beckett höll tillräckligt hög standard och saknade hjärtat hos andra pessimistiska och misantropiska författare.
Beckett tilldelades trots det priset året därpå, men varken Malraux eller W H Auden fick det någonsin. Och i Nobelprissammanhang finns inga silver- och bronsmedaljer.
Embargot för Nobelkommitténs protokoll är femtio år, så som Flood konstaterar dröjer det till 2066 innan vi kan läsa svart på vitt hur debatten böljade innan Akademien kom fram till att Bob Dylan var det bästa valet.
Undrar om samtalen fortfarande var godmodiga då? Grattis till er som är kvar i livet då och får veta. Fast vad vet man: då kanske ingen bryr sig längre.
Gå till toppen