Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: "Mår alla barn bäst av att aldrig få träffa sin far?"

Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Har du blivit dömd för grova våldsbrott kommer du att förlora vårdnaden om dina barn när du kommer ut från fängelset. Inte heller umgänge med barnen kommer att vara praxis. Det är innebörden av det lagförslag som det danska folketinget ska ta ställning till i nästa vecka.
Propositionen ligger helt i linje med den hårda politik som den danska högermittenregeringen för på många områden.
Barn- och socialminister Mai Mercado från Konservative ämnar i det här fallet vända fokus från att handla om föräldrars rättigheter till att skydda barn.
”Om man ägnar sig åt kriminalitet som utsätter andra för livsfara visar man att man inte är en god och ansvarstagande förälder”, säger hon till Berlingske (9/1). Bara i undantagsfall ska våldsdömda få tillgång till sina barn. Även de danska Socialdemokraterna står bakom paradigmskiftet.
Att försvara värnlösa barns väl och ve kan te sig självklart och behjärtansvärt. Men är det helt självklart att varenda gängkriminell som är våldsam mot andra vuxna inte kan älska och ta hand om sitt barn? Mår alla barn bäst av att aldrig få träffa sin far? Jakande svar på dessa frågor borde inte vara den generella utgångspunkten. Huruvida våldsmän ska få vara närvarande under sina barns uppväxt borde avgöras från fall till fall.
Förslaget innebär också ett avsteg från principen om att när en dömd avtjänat sitt straff ska staten behandla vederbörande som alla andra.
Att berövas sitt föräldraskap – både formellt och praktiskt – är ett oerhört kännbart straff. Att som i Danmark automatiskt lägga det ovanpå ett frihetsberövande och dessutom låta det råda tills vidare är övermåttan strängt.
Hårdare tag har dock blivit ett sorgligt signum för vårt grannland.
I höstas föreslog den danska regeringen att flyktingar som begått brott ska sättas på en liten ö några mil söder om Köpenhamn, i väntan på utvisning. För att krydda lite extra har den utvalda ön använts för forskning om svåra djursjukdomar och måste saneras innan den kan tas i bruk.
Finansministern från det liberalkonservativa Venstre är också öppen med att den senaste budgeten innebär ett ”paradigmskifte” i invandringspolitiken.
Politiken är brutal. För fängelsekunder och flyktingar råder andra och hårdare villkor och regler. Och om detta råder det närmast konsensus i den politiska mitten i Danmark. De stora partierna – Venstre och Socialdemokraterna – som turas om att ha statsministerposten har låtit sig påverkas i grunden av Dansk Folkeparti.
Att det som tidigare var anstötligt och omöjligt har blivit huvudfåran i dansk politik kan ge en fingervisning till Moderaterna och Socialdemokraterna om att det kan vara svårt att stå emot populistiska nationalister som har ett inte obetydligt väljarstöd.
Att hålla Sverigedemokraterna kort är avgörande för att likhet inför lagen ska fortsätta att vara en självklar grundbult i Sverige. Att tro något annat är att grovt underskatta dem.
Gå till toppen