Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cykelvägen mellan Bjuv och Mörarp får anslutning vid Norra vägen

Den planerade gång- och cykelvägen mot Mörarp ser ut att bli från Norra vägen i Bjuv, i stället för Mellersta vägen, som varit ett önskemål från kommunen. Tidigast 2021 kan cykelleden anläggas.

Gång- och cykelvägen mellan Bjuv och Mörarp ser ut att få anslutning vid Norra vägen.Bild: Lantmäteriet/Bjuvs kommun
Bjuvsbor som vill cykelpendla till Helsingborg måste idag cykla på vanlig bilväg första sträckan mot Mörarp.
Planerna på att komplettera med en gång- och cykelväg avskild från biltrafiken längs denna sträcka har aktualiserats i samband med Region Skånes långsiktiga cykelvägsplan.
Gång- och cykelleden som planeras är 3,35 kilometer lång och ska gå längs väg 1248. Upplägget bygger på att Trafikverket, Helsingborgs stad och Bjuv delar på kostnaderna.
Anläggningskostnaderna i Bjuv uppskattas till tio miljoner och rör till största delen en tunnel under väg 110, en nota som ska delas lika mellan kommunen och Trafikverket.
Läs också Ny cykelväg ska underlätta för pendlare
Gång- och cykelvägen togs upp i kommunfullmäktige i juni 2018, med resultatet att frågan återremitterades. Anledningen var att förslaget med anslutning av gång- och cykelleden vid Norra infarten inte sågs som det bästa alternativet. Istället ville man ha en anslutning vid Mellersta vägen, med motiveringen att det skulle göra leden tillgänglig för fler.
Sedan dess har önskemålet om anslutning vid Mellersta vägen utretts av förvaltningen, men inte vunnit gehör hos Trafikverket eftersom en planskild korsning vid 110:an bedömdes bli dyrare i det fallet.
Medfinansieringsavtalet har åter behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen, där förslaget med Norra vägen som anslutningspunkt stötts av en majoritet. Nu går det vidare till fullmäktige för godkännande innan avtalet kan skrivas på.
– Vi hade egentligen velat ha anslutningen vid Mellersta vägen, men vi har valt att säga ja till det här avtalet, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S)
I de politiska diskussionerna om cykelleden har flera politiker varit kritiska.
– Enligt min mening är det dåligt berett och planerat, säger Stig Lundblad (C), som yrkade på avslag i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Frågan var gc-vägen ska ansluta till Åstorp ska också lösas. Här bollas frågan till Åstorps kommun om man vill ha anslutning vid Hyllinge, Snuggarp eller Tingvalla.
Gå till toppen