Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

De blåser nytt liv i Wiktoriana slott

Familjen Lilja har en väl tilltagen bostad med karaktär i Wiktoriana slott. Nu startar verksamhet med dans, yoga och annat i huset. Det omfattande renoveringsarbetet av det som en gång var skola i Södåkra fortsätter.

Ingen som passerar genom Södåkra kan undgå Wiktoriana slott. Den stora och spektakulära byggnaden uppfördes för drygt hundra år som skola i byn. På skoltiden, som varade i cirka 50 år, var fasaden enklare. Utsmyckningarna som får huset att likna ett palats har tillkommit senare.
På utsidan är Wiktoriana slott i Södåkra en bedagad skönhet. Men invändigt är det mesta utbytt och nu fylls huset av både familjeliv och kursverksamhet.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det var en tidigare ägare på 1990-talet som började kalla huset för Wiktoriana slott, säger Ros-Marie Lilja.
Hon och hennes man Anders Lilja köpte huset i slutet av 2012. Kort därefter sålde de sin bostad i Mariastaden i Helsingborg och hade tänkt flytta direkt till Södåkra.
Anders och Ros-Marie Lilja köpte Wiktoriana slott 2012. Sedan dess har de renoverat. Mycket är klart men en hel del arbete återstår.Bild: Sven-Erik Svensson
– Men det var så mycket renoveringsarbete att vi fick flytta runt bland vänner första tiden. Vi fick i princip blåsa ut allt och inrikta oss på att få till ett friskt hus här inne. Utsidan får vi renovera senare.
Lagom till jul 2013 flyttade de in, men det återstod fortfarande mycket att göra. Golvet behövde gjutas om, 50 fönster bytas och taket måste repareras. Invändigt är två våningsplan nästan klara. Just nu bor familjen på båda plan, men när köket på andra våningen blir färdigt ska de bara bo där uppe och ha bottenvåningen till kurser och behandlingar. Ros-Marie Lilja är utbildad i akupunktur.
Hallen har nytt klinkergolv med värmeslingor. På insidan är Wiktoriana slott nästan helt utbytt och är nu familjen Liljas kombinerade bostad och företagsverksamhet.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det har varit mycket jobb, svett och tårar. Och det är ju inte alls klart, men nu vill vi i alla fall komma igång med vår verksamhet, säger hon och står med dansskorna i handen redo att byta om.
Från ett av alla rum hörs rytmiska toner. Dansläraren Reynold Prieto Aguilera har salsakurs för nybörjare. Det är en av flera aktiviteter som Ros-Marie och Anders Lilja vill fylla sitt hus med.
Reynold Prieto Aguilera från Salsa Energia lär ut kubansk salsa till kursdeltagarna på Wiktoriana slott.Bild: Sven-Erik Svensson
– Första gången som vi kom in i huset och stod i hallen kändes det att här finns en speciell energi. Man fylls av lugn och ro när man kommer hit. Många upplever det så och det vill vi att fler ska göra – komma hit för sitt välbefinnande, säger Anders Lilja.
Han tillägger att Wiktoriana slott kan bli ett komplement till mycket annat som redan finns i Kullabygden och som folk vill besöka. Allt från vingårdar, golfbanor, restauranger och kaféer till havet och naturen.
Ett rum i Wiktoriana slott är iordningställt för akupunkturbehandlingar.Bild: Sven-Erik Svensson
Akupunktur, qi gong och yoga finns redan i utbudet och hemsidan är under uppbyggnad. Att det nu också blir dans på programmet är ingen slump.
– Vi träffades på en salsakurs för 14 år sedan. Sedan har det blivit paus med dansen eftersom det varit mycket annat – husrenovering, barn och jobb. Men nu passar det bra att vi tar upp dansen igen, säger Ros-Marie Lilja.
Ros-Marie Lilja har engagerat dansläraren Reynold Prieto Aguilera för att hålla kurs.Bild: Sven-Erik Svensson
Anders Lilja arbetar med energi och fjärrvärme på Öresundskraft. Wiktoriana slott värms främst upp med bergvärme men en finsk massugn hjälper till kalla vinterdagar. Här fanns tidigare en gammal eldstad.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen