Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kongressledare vill utlysa nyval i Venezuela

Ordföranden för Venezuelas kongress, Juan Guaidó, säger att han är beredd att tillfälligt ta över presidentposten och utlysa val. Uttalandet kommer en dag efter att president Nicolás Maduro svurits in för en ny mandatperiod.

Ordföranden för Venezuelas kongress, Juan Guaidó, höll tal inför anhängare på fredagen.Bild: Fernando Llano/AP/TT
Guaidó tillträdde som ordförande för kongressen den 5 januari. Han uppmanar i sitt tal till anhängare i Caracas på fredagen till massprotester den 23 januari som ett led i att försöka avsätta Maduro och införa en övergångsregering.
Han säger att det bör vara Venezuelas folk, de väpnade styrkorna och det internationella samfundet som ger ett klart mandat för oppositionen att ta över presidentskapet.
Maduro valdes förra året i ett omdiskuterat presidentval som har mött skarp kritik, och många länder har stämplat hans nya mandatperiod som olaglig.
Enligt landets konstitution kan kongressens ledare ta över presidentposten om den är vakant, och Guaidó har uppmanats av en del oppositionsaktivister att göra det.
Högsta domstolen och en lagstiftande församling har tagit makten från kongressen, och hävdar att den inte har befogenheter att avsätta presidenten.
Maduros anhängare fördömer Guaidós utspel på fredagen.
Presidentens motståndare anklagar Maduro för att ha skapat en diktatur och för att ha förstört landets ekonomi, med en inflation som närmar sig 2 miljoner procent. Runt 3 miljoner människor har lämnat landet till följd av krisen, som bland annat resulterat i brist på mat och mediciner.
Gå till toppen