Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Piratlekplatsen ska saneras och byggas om

En av stans populäraste lekplatser ska byggas om. Samtidigt ska marken under saneras från miljögifter.

Marken under lekplatsen vid Gröningen innehåller arsenik, koppar och bly. Inte så mycket att det innebär någon risk för lekande barn, men när lekplatsen ändå ska byggas om väljer staden att ta bort det som finns gömt under sanden.
Den gamla lekplatsen med pirattema ska bytas ut helt och hållet. Personal från stadsbyggnadsförvaltningen har börjat titta på hur den nya ska se ut. Den senaste tiden har de besökt förskolor i närheten av Gröningen för att ta reda på vad barnen gillar.
Utfrågningen har gått till på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Barnen har fått titta på en affisch med barn som leker och peka på det som de tycker är roligast. Även om alla svar ännu inte är sammanställda verkar det finnas en klar favorit.
– Det är ju de häftiga rutschkanorna. Men det finns massor av andra önskemål från både barnen och personalen, säger Pamela Sjöstrand, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen som träffat barnen.
Läs också Lekplats stängs av – giftiga ämnen har hittats i marken
Läs också Gröningen ska saneras
Från vuxna finns önskemål om bättre tillgänglighet för barn med variationshinder och någon form av avskiljare mellan lekplatsen och cykelbanan intill. De små barnen tycker det är kul att leka i sandlådan och vill ha mer grävsand.
2014 upptäcktes föroreningar i marken på Gröningen och året därpå sanerades hela gräsmattan. Omgörningen av lekplatsen inleds inte förrän nästa vinter för att vara klar till sommaren 2020.
För snart ett år sedan upptäcktes föroreningar vid en annan plats, i Triangelskogen vid Planteringen. Där är fler prover tagna och stadsbyggnadsförvaltningen väntar på en riskbedömning.
Fakta

Riktvärden för miljögifter i marken

Vid en undersökning av marken vid Piratlekplatsen påträffades halter av metallerna arsenik och bly som låg över Naturvårdsverkets riktvärde för ”mindre känslig markanvändning”.

I jorden fanns också halter av koppar, kobolt, zink och PAH-H som överskred riktvärdet för ”känslig markanvändning”. Dit hör till exempel bostäder, lekplatser och förskolor.

Gå till toppen