Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi kan definitivt nå ligan”

Basketen växer i Helsingborg. På såväl dam- som herrsidan drömmer man om högstaligan. Mycket talar för att damerna når först.

Matilda Ågren och Isabelle Finke drömmer om Ligan. Ett mål som är inom räckhåll.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
När Basketettans vårsäsong drar igång ligger Helsingborgs BK:s damlag på en tredjeplats.
– Målet är ligan... eller först och främst ”Final four”. Vi kan absolut nå ligan, säger HBBK:s Isabelle Finke.
– Vi vill nå "Final four" i år. Gör vi det inte i år så är det i det närmaste ett krav nästa år. Förutsättningarna finns absolut, utvecklar lagets motor Matilda Ågren.
Mathilda Ågren, 22, gör sin sjunde säsong i HBBK. Isabelle Finke, 24, som kommer från Sigtuna, flyttade med mamma till Skåne och har (med ett kortare uppehåll) spelat i klubben sedan 2013. Med sig i bagaget hade hon en halv säsong ligaspel från Stockholm.
Truppen har en snittålder på 20,8 år där endast tre spelare är över 25 år gamla. Så det är ett ungt HBBK de två unga veteranerna agerar ryggrad i. Men de är viktiga för hela klubben.
– Jag tror att vi är någon typ av idoler eller förebilder för alla småtjejer som spelar här eftersom vi spelat här så länge och folk vet vilka vi är, säger Matilda Ågren.
– Vi vet hur klubben fungerar, vet hur träningarna är och vad som krävs. Rutin, säger Isabelle Finke.
Att vara så länge i en klubb betyder något. Duon har också funderat på vad som håller dem kvar på Söder i Helsingborg.
– Ska man gå uppåt, flytta någon annanstans, eller göra något annat? Klart tankarna funnits, men jag har alltid känt mig hemma här sedan jag flyttade till Helsingborg som 16-åring från Oskarshamn. Klubben har utvecklats väldigt mycket sedan jag kom hit, säger Matilda Ågren.
Vad är det som utvecklats?
– De senaste två åren har man sett hur hela klubben satsar på herr- och damlag och våra yngre spelare. Tidigare var det varje lag för sig, men nu är vi en klubb tillsammans, utvecklar Matilda Ågren.
Båda seniorlagen har ett stort ansvar för sin förening. Och det är här rollen som förebilder kanske lyser allra klarast.
– Varje lördag har vi basketskolan och då är det en från varje dam- och herrlag som är med och håller i det och leker med dem. Dessutom är vi ute på skolor, säger Isabelle Finke.
Inför sista matchen innan juluppehållet tränade flickor 06-07 med A-laget och var sedan med på matchen och fick sitta med i omklädningsrummet.
– Man såg att de var helt lyriska, det minns man ju själv hur det var när man såg de äldre spela, säger Isabelle Finke.
I omstarten av serien väntar Södertäljes utvecklingslag som är jumbo i serien. Nu börjar jakten uppåt.
– Vi bygger på hösten och levererar på våren. Vi brukar vara bättre efter jul, säger Isabelle Finke.
Faller allt på plats kan Helsingborg till hösten stå med ett damlag i högstaligan för första gången någonsin.

Jakten på ligan

Så här kan HBBK ta sig till ligan:
Basketettan är uppdelad i en norrgrupp och en södergrupp. Nytt upplägg säsongen 2018/2019 är att Basketettan Norra och Basketettan Södra spelas i en rak serie höst-vår. Till skillnad från tidigare säsonger då serierna delats upp i en superetta och två fortsättningsserier efter juluppehållet.
Då serien är färdigspelad våren 2019 möts de två bästa från södra respektive norra i en Final four-serie. Ettan belönas med spel i Basketligan 2019/2020. Tvåan får kvala mot näst sista lag i Basketligan (sista laget i Basketligan åker direkt ut).
Just nu ligger HBBK trea efter Eos och Mark.
Källa: Basket.se
Gå till toppen