Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Padelbanor på gång vid Idrottsvägen i Bjuv

Två padelfrälsta privatpersoner har länge letat efter plats för att anlägga banor i Bjuv. Nu är bygglov och arrendeavtal klart.

Skiss i arrendeavtalet som visar den tänkta placeringen av banan, strax nordost om tennisklubbens anläggning.
På Idrottsvägen, mellan Bjuvs tennisklubb och bowlinghall, planeras två banor för den allt mer populära racketsporten padel. Den inhägnade utomhusbanan är tänkt att ligga med en buffertzon på 16 meter ut mot Idrottsvägen.
Ett arrendeavtal har nyligen godkänts av kommunstyrelsens arbetsutskott och bygglov har också hunnit bli beviljat.
– Vi börjar gräva om en och en halv, två veckor. Under april bör den vara klar, säger Kristian Svensson, som är en av initiativtagarna.
Han är själv uppvuxen i Bjuv och arbetar på orten. Tillsammans med kompisen Mattias Persson från Billesholm började han spela padel så sent som i somras och fastnade direkt för sporten.
– Sedan dess har vi spelat varje helg, varje vecka och det är fruktansvärt roligt. Tanken är att banorna till att börja med ska bli ett komplement till närliggande klubbar. Det är ganska fullbokat. Målet på sikt är en inomhusbana, säger han.
Läs också Så blev Skåne först och störst i Sverige på padel
Så här ser padelbanan i Segelstorp ut. I Bjuv blir det två parallella banor med fem meter emellan.Bild: Niklas Gustavsson
Området är redan är planlagt för idrottsverksamhet och marken ägs av Bjuvs kommun. Men eftersom marken också är prickad – alltså avsedd som grönyta – kan man bara ge tillfälligt bygglov på tio, eller högst 15 år.
Kommunens beslut blev därför att låta klubben arrendera marken i 15 år, med ett särskilt villkor inskrivet: Om arrendeavtalet sägs upp efter 15 år så måste man lösa in anläggningen till det värde som den har då.
De två privatpersonerna bygger anläggningen via ett bolag och kommer att hyra ut banorna via ett elektroniskt bokningssystem. Om det ska bildas någon förening kring verksamheten är inte klart, men Kristian Svensson säger att det finns en vilja att starta barn- och ungdomsverksamhet och prova-på-tillfällen.
– Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att spela.
Gå till toppen