Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malin Krutmeijer: Skräck och trivsel med nya Sabrina

Den nya serien om tonårshäxan är mörkare än 90-talets sitcom.

Kiernan Shipka spelar huvudrollen i "The Chilling adventures of Sabrina".Bild: Diyah Pera/Netflix
Kannibalism, intensiv och uppriktig djävulsdyrkan, mord och självmord – serien ”The chilling adventures of Sabrina” innehåller allt detta. Den är alltså inte alls, som jag trodde, någon remake på 90-talets snälla sitcom ”Sabrina, tonårshäxan”.
Båda serierna bygger visserligen på samma tecknade serieromaner, men den nya tv-versionens hittills elva 50-60 minuter långa avsnitt andas en säregen mix av skräck, trivsel och desperation.
Att som Sabrina vara till hälften en vanlig dödlig och till hälften häxa är tufft. I början av serien hävdar hon bestämt och inte så lite beskäftigt att det går att leva som både och. Några milt sagt dyrköpta erfarenheter senare utvecklas hon till en oroande figur med allt starkare magiska krafter.
Dramatiskt bygger serien på kriser som avlöser varandra i högt tempo. Det är inte precis sofistikerat, men väldigt underhållande – och ingenting blir sämre av skådespelare som närmast njutningsfullt går in i sina häxroller.
Kiernan Shipka (Sally Draper i ”Mad men”) gör en tonårstypiskt impulsiv men känslig Sabrina. Helt underbara är Miranda Otto och Lucy Davis som Sabrinas häxfastrar – den ena ampert ansvarstagande, den andra förvirrat empatisk. De bildar centrum i det kollektiv av kvinnor som omger huvudpersonen, och serien har generellt en fräsch genusvinkel.
Denna nya Sabrina är också rätt brutal, men sådana är ju tonårens identitetskriser. Även för vanliga dödliga.
"The chilling adventures of Sabrina" visas på Netflix.
Gå till toppen