Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vänsterpartiet i Malmö kräver att Jonas Sjöstedt stoppar Löfven

Vänsterpartiet i Malmö kräver att partiet röstar rött till Stefan Löfven som statsminister – och därmed stoppar hans liberala regeringsbygge.
Jonas Sjöstedt ska under förmiddagen meddela vilken väg partiet väljer i ödesfrågan.

Jonas SjöstedtBild: Henrik Montgomery/TT
På måndagen avgörs maktspelet om Sverige.
Alla fyra inblandade partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern – har godkänt det liberala 73-punktsprogrammet och beslutat släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
I dag, när Jonas Sjöstedt kommer till talmannen, meddelar han om Vänsterpartiet tänker utnyttja sin möjlighet att stoppa hela regeringsbygget.
I Malmö har Vänsterpartiet bestämt sig för att kräva ett nej till Löfven. I ett pressmeddelande skriver partiet:
"Den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och MP är ett rent högerpolitiskt projekt. Att släppa fram en regering som så uttalat slår mot arbetarklassen, mot oss som bor i hyresrätt, mot hela den fackliga rörelsen, mot oss som är arbetslösa, eller utsätts för diskriminering och rasism för att istället gynna de som redan har; företag och höginkomsttagare – det tycker vi inte att vi kan göra."
På söndagskvällen höll Vänsterpartiets styrelse telefonmöte. Och på måndagsförmiddagen träffas de 28 ledamöterna i riksdagsgruppen innan Jonas Sjöstedt 11.40 går till talmannen.
Löfvens mycket liberala uppgörelse med MP, Liberalerna och Centern har väckt stor ilska inom Vänsterpartiet. Förre partiledaren Lars Ohly uppmanade i SVT:s Agenda med emfas partiet att säga nej.
Särskilt är det den så kallade förnedringsklausulen – som slår fast att Vänsterpartiet ska hållas borta från inflytande – som retat upp.
Gå till toppen