Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färdigkokta rödbetor levereras från Bjuv

Med Sydgrönts rödbetskokeri har livsmedelsproduktionen flyttat in på Foodhills i Bjuv. Här lagras också grönsaker med klimatstyrd kylning, för att förlänga säsongen för svenskodlat.

Stort intresse när Sydgrönts vd Sara Berger visar upp det nya rödbetskokeriet.Bild: Niklas Gustavsson
Rödbetorna tvättas, skalas och vakuumförpackas innan de slutligen kokas, för att sedan kylas ner. På rödbetskokeriet, som drivs av producentorganisationen Sydgrönt, har produktionen varit i gång i en månad.
Lokalerna hos Foodhills i Bjuv ser stora ut i förhållande till verksamheten.
Vakuumförpackade rödbetor lastas av bandet, redo för sista steget i processen som är kokning samt avkylning.Bild: Niklas Gustavsson
– Vi vill ha möjlighet att växa. Vi befinner oss i en expansionsfas och ser detta som en långsiktig och hållbar investering, säger Sydgrönts vd Sara Berger och tillägger att man siktar på en årlig omsättning på 20–30 miljoner kronor.
Bakgrunden till satsningen är en ökad efterfrågan på grönsaker, som dessutom gärna får vara färdiga att äta.
– Vi har sett trenden med en ökad bekvämlighet hos konsumenten. Man vill ha mer förberedda grönsaker. Förkokta grönsaker är stort utomlands, men har inte riktigt kommit till Sverige än. Vi märker ett ökat intresse hos handeln, säger Sara Berger.
Sydgrönts vd Sara Berger betonar fördelarna med att etablera sig hos Foodhills. "Här finns en etablerad infrastruktur".Bild: Niklas Gustavsson
Det nya rödbetskokeriet är enligt Sydgrönt Sveriges första i sitt slag. Anläggningen kan också användas till andra rotsaker, men valet av rödbetor är knappast en slump.
– Rödbetorna har varit i fokus i hälsotrenden, säger Sara Berger.
Till Sydgrönts verksamhet hos Foodhills i Bjuv hör också det klimatstyrda långtidslager som har som syfte att göra det lättare att tillhandahålla svenskodlade grönsaker under en större del av året.
– Här arbetar vi med väldigt låga temperaturer och hög fuktighet. Vi kan till exempel ta ut kål successivt, utan att behöva sälja allt på en gång.
Läs också Sydgrönt flyttar in hos Foodhills
Rödbetorna är tvättade, skalade, förpackade. Nu återstår bara kokprocessen. Arturas Bilziorevicius övervakar att allt går rätt till.Bild: Niklas Gustavsson
För Sydgrönt finns flera fördelar med att förlägga sin verksamhet hos Foodhills, vid sidan av närheten till den egna anläggningen i Långeberga i utkanten av Helsingborg.
– Här finns ett eget reningsverk och en etablerad infrastruktur, säger Sara Berger.
Läs också Foodhills i Bjuv tar steg mot framtiden
Vakuumförpackade färdigkokta rödbetor. Konceptet är framtaget för att möta en ökad efterfrågan på svenskodlade grönsaker som är färdiga att äta.Bild: Niklas Gustavsson
Med rödbetskokeriet kommer också livsmedelsproduktionen tillbaka till Findus gamla lokaler.
– Sydgrönt är den första hyresgästen som har en produktion, säger Foodhills vd Bengt Persson.
"Sydgrönt är den första hyresgästen som har en produktion", säger Foodhills vd Bengt Persson.Bild: Niklas Gustavsson
Donatas Macas övervakar maskinen som tvättar rödbetorna.Bild: Niklas Gustavsson
Hittills har personalstyrkan till den nya verksamheten hämtats från Sydgrönts anläggning i Långeberga. Men framöver kan det bli 6–10 nya arbetstillfällen i Bjuv. Det handlar om operatörer, truckförare och lagerpersonal.
Intresset för grönsaker är större än någonsin. Sydgrönt satsar på färdigkokta rödbetor, en vara med ökande efterfrågan enligt vd Sara Berger. Till vänster Donatas Macas, som övervakar tvättningen av betorna.Bild: Niklas Gustavsson
Fakta

Foodhills

Centrum för företagande inom livsmedelsbranschen med fokus på hållbar matproduktion. Idag arbetar cirka 250 personer på företag knutna till Foodhills eller med service till verksamheten. Förutom Sydgrönt är företagen Glimåkra åkeri, Lantmännen Thermoseed Bjuv, Cerealic verksamma på området. Här finns också Foodhills egen ärtproduktion.

Gå till toppen