Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grundstött fartyg utanför Landskrona ska bärgas under onsdagen

Under tisdagsmorgonen gick ett 88 meter långt fartyg på grund i Landskrona hamn. Dykare har konstaterat att skrovet är oskatt. Fartyget ska bärgas under onsdagen när det blir ljust.

Grundstötta Rix Emerald assisteras av bogseraren Sund från Malmö. Fartyget brukar lastas med delade torn till vindkraftsverk.Bild: Mikael Anjou
Ungefär här står fartyget på grund.
Det var på tisdagsmorgonen som det Cypern-registrerade lastfartyget Rix Emerald gick på grund strax söder om Landskrona hamn. Fartyget kom närmast från Århus hamn i Danmark.
Omedelbart efter grundstötningen kunde både Kustbevakningen och räddningstjänsten konstatera att ingen olja läckt ut. Under dagen har Kustbevakningens dykare gått ned och inspekterat skrovet.
– Vi har haft dykare på plats och fartyget står på lerbotten och det har inte fått några skador, säger Jeanette Forsberg, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.
Under eftermiddagen samrådde fartygets personal med bland andra Sjöfartsverket för att planera hur fartygets ska dras loss.
Det är rederiet och försäkringsbolaget som ansvarar för bärgningen. Det har upprättats en bärgningsplan som godkänts av Transportstyrelsen och Kustbevakningen.
Ett av fartygets bränsletankar ska för säkerhets skull tömmas under tisdagskvällen.
– Bärgningsbolaget vill gärna ha dagsljus när de drar loss fartyget. Så tidigast i morgon bitti [onsdag] när det är ljust så kommer de att dra loss henne, säger Jeanette Forsberg på Kustbevakningen.
– Vi kommer att finnas på plats med fartyg och miljöskyddsutrustning om något skulle hända.
Det är fortfarande oklart varför fartyget gick på grund.
– Men polisen har lagt ner sin förundersökning för de misstänker inget brott. Men vi har fortfarande inte någon förklaring till olyckan, säger Jeanette Forsberg.
Ingen person kom till skada i samband med grundstötningen.
Bild: Läsarbild
Gå till toppen