Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Är det inte bara att förbjuda filtercigaretter?

Vid ett förbud skulle naturligtvis en del rökare drabbas men med dagens information om rökningens negativa påverkan kanske fler skulle sluta, skriver Herbert Birkler om sitt förslag att förbjuda filtercigaretter.Bild: Gorm Kallestad
Jag läste nyligen en artikel om problemet med cigarettfimpar.
Att problemet är stort är helt klart. Men är det inte bara att förbjuda försäljning av cigaretter med filter? Jag har rökt en gång i min ungdom och då fanns det (vad jag minns) inga cigaretter med filter.
Det infördes för att minska skadeverkningarna av cigarettröken. Detta gjorde tobaksföretagen gärna. Då kunde de öka priset och kunderna kunde leva längre och försäljningen minskade inte. Att företagen inte behövde ta något ansvar för fimparna ökade förtjänsten ännu mer.
Vid ett förbud skulle naturligtvis en del rökare drabbas men med dagens information om rökningens negativa påverkan kanske fler skulle sluta. En fimp utan filter är fullt nedbrytbar i naturen då den endast består av papper och tobak.

Herbert Birkler

Gå till toppen