Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre män från Bjuv döms till fängelse

Tre män som bor i Bjuvs kommun döms till fängelse för bland annat grovt vapenbrott, misshandel och rån. Samtliga är tidigare straffade.

Polisen har under en period intensifierat sitt spanings- och utredningsarbete i Bjuv. Nu har tre personer som tidigare förekommit i brottsliga sammanhang dömts för flera olika brott, tack vare att olika ärenden kopplats ihop.
– Vi har jobbat fokuserat och uthålligt under en lägre tid för att bygga upp ärenden som leder till åtal, säger förundersökningsledaren Matthias Gustavsson.
Hemma hos en 28-årig man hittade polisen en skarpladdad kulsprutepistol samt ammunition i samband med en husrannsakan som gjordes i början av november 2018.
Vapnet förvarades bakom ett ventilationsgaller ovanför frysen i köket. 28-åringen har i förhör uppgett att han hotats och tvingats förvara vapnet av en man som är tungt kriminellt belastad och har kopplingar till narkotika- och våldsbrott.
28-åringen döms till fängelse i två år och tre månader för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och ringa narkotikabrott.
Tingsrätten har tagit viss hänsyn till hotsituationen när det gäller strafflängden, men fastställer ändå brottet som grovt bland annat med tanke på att vapnet förvarats skarpladdat och i en bostad där det bor flera personer.
Mannen sitter häktad och blir kvar i häktet till fängelsedomen vinner laga kraft. Han frikänns dock för medhjälp till ett rån som inträffade i augusti 2018.
Där ska i stället en 27-årig man haft en drivande roll. Han ska ha blockerat vägen för en man som kom körande i sin bil, tvingat mannen att sätta sig i baksätet och sedan själv satt sig bakom ratten och kört till bilägarens hem.
Där tvingades mannen lämna ifrån sig bland annat högtalare, inspelningsbox, ringar, verktyg och bilnyckel. Tingsrätten anser det klarlagt att rånoffret blev frihetsberövat och hotat till att lämna ifrån sig tillhörigheter.
27-åringen döms också för att ha rånat en man på en halskedja med hängsmycke i oktober 2016, Av sms-trafik mellan 27-åringen och ägaren till halssmycket framgår att männen haft kontakt tidigare och att 27-åringen ansåg att den andre stod i skuld till honom.
Rätten anser det däremot inte bevisat att 27-åringen sålt en stulen armbandsklocka och han frias för misstankar om häleri. Fängelsestraffet blir två år och sex månader för de två rånen.
Den tredje mannen, som är 24 år gammal, döms för delaktighet i rånet där en man blev bortförd i sin bil, där han anses ha agerat i samförstånd med 27-åringen.
24-åringen döms också för misshandel i samband med en händelse i Bjuv i maj 2018 om föranledde polisutryckning och där flera människor var på plats. Två minderåriga pojkar utsattes för misshandel utanför en butik. När de senare kallade på sin far och tillsammans återvände till platsen, blev också fadern misshandlad av 24-åringen.
24-åringen frias från ett annat fall av misshandel som inträffade två år tidigare, där även 27-åringen och två andra män var misstänkta för att ha misshandlat en annan man. I det fallet har tingsrätten, trots bevismaterial i form av bland annat film från mobiltelefoner som tillhör en av de misstänkta, inte bedömt bevisningen som tillräcklig.
24-åringen döms också för ringa narkotikabrott. Sammanlagt får han ett fängelsestraff på ett år och nio månader.
De tre männen har alla dömts för brott tidigare, vilket tingsrätten har vägt in i domarna.
Gå till toppen