Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Det fria skolvalet är inte särskilt bra för den svenska skolan

Det blir enklare för lite ängsliga rektorer att slippa våndan med att elever blir flyttade av sina missnöjda föräldrar och tar sin skolpeng med sig, skriver Pär Träff.Bild: Roald Berit
För min del anser jag att det är ett bra grepp att slopa det fria skolvalet, om inte annat för att underlätta och förenkla skolan för alla inblandade.
Skolsystemet är i dag ett sammelsurium av skolor och skolformer och det vore bättre för alla om dessa skolval försvann. Det blir enklare för lite ängsliga rektorer att slippa våndan med att elever blir flyttade av sina missnöjda föräldrar och tar sin skolpeng med sig. Det förlorar skolan pengar på och en del rektorer är lite oroade inför detta.
Våra curlade barn har fler rättigheter än skyldigheter i skolan, vilket många föräldrar ser till att ledningen för skolan deras barn går på förstår.
Det finns så många saker som faktiskt är fel i detta väljande av skola och de flesta av aspekterna i denna sörja av skolformer och val är till lärares och rektors stora nackdel.
Hur får vi tillbaka respekten för lärare och rektorer? Ja, inte är det fria skolvalet till någon nytta. Det var ett stort felsteg att införa det över huvud taget. Nu får vi ta tillbaka det och inse att skolan inte fungerar tillfredsställande som det ser ut i dag. Dessutom blir skolan mindre dyr om det fria skolvalet försvinner. Och det blir så mycket enklare när alla pengar går tillbaka in i verksamheten i stället för att försvinna ner i ägarnas fickor.
Det fria skolvalet betyder dessutom att en del skolor inte gärna tar in flykting- eller invandrarbarn, eftersom dessa elever innebär en högre kostnad för extra undervisning i svenska. Vi har fått en skola där segregationen har vävts in i systemet.
Kostnaden för en lärare är densamma oavsett hur många elever läraren undervisar. Men det betyder mycket ekonomiskt för skolan om antalet elever blir färre.
Det är lätt för skolor att plocka de elever de vill ha och de rika barnens föräldrar väljer en skola där deras egna barn får rätt kompisar. Inga fattiga eller invandrade ungar kommer in på de skolorna. Ofta är det lång kö till dessa skolor och redan när barnen är små så ställs de i den kön för att få gå på just den skola föräldrarna har valt åt barnen.
Allt som står skrivet i den här texten finns det dels forskning på och dels olika rapporter samt artiklar om som pekar i samma riktning. Skolsegregationen beror i hög grad på socioekonomiska faktorer eftersom skolan i dag delar upp elever så att det inte är som det en gång var, nämligen att elever från olika samhällsskikt och samhällsklasser möttes i skolan. Det har alltid varit viktigt men i dag ser det inte längre ut på det viset. Eleverna har skiktats så att olika bakgrunder spelar större roll.
Skolor i utsatta områden väljs bort av elever med högutbildade och resursstarka föräldrar, även om de skolorna ligger närmast geografiskt.
Det fria skolvalet är helt enkelt inte bra för svensk skola och vi är på väg mot en ny klasskola.

Pär Träff

Gå till toppen