Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Magasin 405:s framtid kan avgöras i arkitekttävling

Det teglade magasinet på Oceanpiren ska inte rivas. Dess framtid avgörs troligen i en europeisk tävling för unga arkitekter.

Oceanpiren i mitten av 1950-talet. Bilden hämtad från Helsingborgs museers bildarkiv Carlotta.Bild: Helsingborgs museer
Så gott som alla äldre industribyggnader och även de fåtal arbetarbostäder som fanns i hamnen är sedan länge rivna. Magasin 405 på Oceanpiren är den enda bevarade byggnaden från tiden då hamnverksamhet pågick i Oceanhamnen.
– Byggnaden är spännande och en del av hamnens intressanta historia, säger stadsantikvarien Mia Jungskär.
När Oceanhamnen förvandlas till bostadsområde föreslår staden att magasinet bevaras och viks för centrumverksamhet i den nya detaljplan som ska tas fram. Det betyder att huset kan innehålla verksamheter som restaurang, kafé, kontor och mötesplatser. En del av bottenvåningen kan komma att användas för parkering.
Men för att få fram olika idéer om hur huset både kan bevaras och utvecklas ska staden ta hjälp av en tävling, Europan. Det är en europeisk tävling för arkitekter under 40 år. Helsingborg har ansökt om att Magasin 405 ska bli ett av projekten som ska ingå i årets tävling.
– Det är ett sätt att få in idéer om vad vi kan göra med huset, men vi vet inte än om det blir av, säger Anders Landsbo som är projektledare för H+.
Om Magasin 405 kvalificerar sig för Europan får vi veta senare i år. Den tävling som staden tänkte hålla i egen regi är satt på paus tills vidare.
Att magasinet kan bli en kulturhistorisk resurs för det nya området konstaterades redan i början av 2010-talet när hela det så kallade H+område började planeras. Tillsammans med vajerkranen i Varvsparken blir magasinet en koppling till hamnhistorien.
– Min stora ambition är att vi ska knyta an till hamnkaraktären i området och behålla historiken. Där kan 405:an vara en av flera pusselbitar, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing (M).
Hamnmagasin 405 har främst använts för livsmedelsförvaring. Nu ligger det bakom staket och inom byggarbetsplatsen som bli nya bostäder och kontor i Oceanhamnen.Bild: Sven-Erik Svensson
Magasinet ägs av staden. Den senaste större hyresgästen var Zoegás som använde det som råkaffelager. Sedan 2009 har det mestadels stått tomt, med undantag för några evenemang och en massvaccination. Nu används en mindre del av huset som lager av NSVA och Öresundskraft.
Christian Orsing är öppen för en försäljning till den som vill göra något bra av fastigheten.
– Jag ser inte att det främst är staden som ska renovera eller bygga om 405:an, men då måste vi hitta en tagare som ser potential i fastigheten och kan göra något vettigt av den, säger han.
Det är känt att det finns föroreningar under huset. Saneringsmöjligheterna, liksom kostnaderna för dessa, kan påverka innehållet i byggnaden. Havsnivåhöjningen är en annan faktor som en potentiell köpare måste ta hänsyn till, då Magasin 405 ligger lägre än den nivå som övriga byggnader inom Oceanhamnen byggs i.
Gå till toppen