Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Häxmästaren Hans Arnolds konst hängs i Klippan

Original, skivomslag och bokillustrationer. Till Klippans konsthall har mängder av Hans Arnolds verk hittat vägen. Nästa lördag, 26 januari, är det vernissage – och så blir det världspremiär av dokumentären om Hans Arnold.

Stefan Dimle, Petra Borgcrantz och Åsa Fridén jobbar för fullt i Klippans konsthall för att få i ordning utställningen som har vernissage lördagen 26 januari.Bild: Niklas Gustavsson
– Ska vi börja med de små, det blir lite kul? säger Petra Borgcrantz som sitter i utställningsgruppen för Klippans konsthall.
Hon, Åsa Fridén från Klippans konstförening och Stefan Dimle, utställningsproducent, håller tillsammans på att rama in affischer som Hans Arnold skapat. I konsthallen håller nämligen den kommande utställningen med Hans Arnolds verk på att ta form.
– Vi såg att de hade en utställning i Stockholm med Hans Arnold och då tänkte vi att tänk om vi kunde ha honom här, säger Åsa Fridén.
Och så blev det. I höstas fick Klippans konstförening bidrag från region Skåne för att genomföra utställningen och nu jobbar trion med att arrangera något unikt.
Oändligt med detaljer suger in betraktaren i verken, tycker Åsa Fridén och Petra Brogcrantz.Bild: Niklas Gustavsson
– Vi kan inte säga hur många verk det är ännu, vi får fortfarande in grejer, säger Petra Borgcrantz.
– Det blir också världspremiär för filmen om Hans Arnold som regissören Micke Engström jobbat med i 13 år, säger Stefan Dimle.
De har alla tre särskilda band till Hans Arnold. Stefan Dimle lärde känna konstnären när han drev en butik i Gamla stan i Stockholm. Då bodde Hans Arnold mittemot och han började bjuda hem Stefan Dimle. Åsa Fridén och Petra Borgcrantz minns båda hans illustrationer från barndomens böcker.
– Jag har varit fascinerad av honom sedan jag var liten. Fröken ensam hemma har suttit i bakhuvudet sedan dess, säger Åsa Fridén.
– Man sugs in i den bildvärlden, säger Petra Borgcrantz.
Stefan Dimle lärde känna Hans Arnold när han jobbade mittemot konstnärens hem. Nu är han utställningsproducent för Häxmästaren i Klippan.Bild: Niklas Gustavsson
Längs med väggarna står inramade konstverk lutade och i ett rutmönster på golvet ligger omslag till LP-skivor. Alla med Hans Arnolds karaktäristiska spöklika och skräckinjagande stil. I vissa verk är detaljerna oräkneliga. Ett barn med ett monster i famnen, fåglar som ser ut som blommor i en bukett, en man med ett foster i magen, ett däck på en ambulans som förvandlas till deg – allt i samma verk.
– När man ser det kanske man tänker att han måste ha varit hög när han gjort det. Men det var han inte, säger Stefan Dimle.
– Vi hoppas att besökarna ska uppleva samma som vi och se detaljerna, det kan vara tusen detaljer i samma bild, säger Petra Brogcrantz.
– Ja, att man ska uppleva magin, säger Åsa Fridén.
Det har kommit in mängder med konstverk till Klippans konsthall och det kommer fortfarande mer. ”Det blir svårt att gallra”, säger Åsa Fridén.Bild: Niklas Gustavsson
Nästa lördag, 26 januari, är det vernissage i konsthallen mellan klockan 13 och 16. Klockan 16 visas sedan filmen om Hans Arnold i musikskolans konsertsal. Men utställningen sträcker sig också längre än bara till konsthallen. I bibliotekets atrium kommer böcker med konstnärens illustrationer finnas och på barnavdelningen kommer kortfilmer visas.
Läs också Klippans konstförening får pengar till utställning
Utställningen är ett samarrangemang mellan Klippans konstförening och Klippans kommuns kultur- och fritidsförvaltning. Fram till den 3 mars kommer verken hänga kvar i Klippan.
Bokomslag, skivomslag och original. I Klippans konsthall kommer det finnas lite av varje.Bild: Niklas Gustavsson
I lådor och kassar finns fortfarande böcker med Hans Arnolds illustrationer som inte packats upp ännu. Hela trion är fascinerad över hur mycket konst de fått in – och att de kommit över ett och annat original. Bland annat ska de till Helsingborg för att hämta en originalaffisch för Steven Spielbergs film Duellen.
– Det är roligt att vi har skivomslag som många har sett och att vi dessutom har originalen till dem, säger Petra Borgcrantz.
Gå till toppen